Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Масив с обем над 11 гигабайта бе разпратен на редица български медии днес - теч на лични данни на милиони българи, съобщи "Капитал".

Става дума за 57 папки, съдържащи над 1000 файла с различен тип лична информация - имена, ЕГ, адреси, дори доходи. Според онлайн изданието във файлове са открити реални данни на техни журналисти, и дори на финансовия министър Владислав Горанов.

[[nid:85509]]

Хакерите твърдят, че данните са от сървъри на финансовото министерство, и са общо 21 гигабайта, обединяващи данни на над 5 млн. българи, чужди граждани, фирми. Характерът на данните обаче сочи, че те идват от НАП, и са поискани справки от Националната агенция по приходите към други държавни институции - Агенцията по заетостта, НЗОК, Българска акцизна централизирана информационна система, и други. Някои от папките съдържат и данни от данъчни декларации до 2007 г. Налице са и данни от сайтове за хазартни залагания.

Самата извадка е предимно със стари данни, но има вписвания дори от юни месец, което предполага, че хакерският пробив е направен съвсем наскоро.

Хакерите твърдят, че в теча има данни на над 5 млн. български и чуждестранни граждани, както и компании. 

"Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно", твърдят още те.

Часове по-късно, след като е бил разпространен анонимният мейл с линк към масива от данни, в страницата на НАП се появи следното съобщение: 

НАП и специализираните органи в МВР и ДАНС проверяват сигнал за потенциална уязвимост на компютърната система на Националната агенция за приходите.

По рано днес по електронната поща на определени медии е изпратена връзка за изтегляне на файлове, за които се твърди, че принадлежат на Министерството на финансите на България.

В момента се извършва проверка дали данните са реални.

Допълнителна информация ще бъде предоставена по-късно.

Директорът на НАП Росен Бъчваров коментира пред бТВ, като заяви, че специалисти на агенцията ще проверяват данните тази нощ.

"Утре сутрин ще можем да кажем дали тези данни са автентични или не. Тогава ще можем да кажем дали пробив в системата", заяви той.

Съобщението на хакерите завършва с цитат на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж и призив за освобождаването му.

Асанж бе арестуван през април, след като прекара 7 години наред, криейки се в еквадорското посолство в Лондон.

Коментари

Хахаха

Българските IT "специалисти" отново по бели гащи... И тия ще ми правят "гласуване в Интернет", "електронно правителство" и не знам още какво.
Милен Караманов's picture
Милен Караманов
Милен Караманов

ИТ специалистите ни са много добри

Липсва фокус в инвестициите на ниво държава в сферата на ИТ, вкл. ИТ сигурността. Държавната администрация също може да си прави одити на ИТ сигурността, както това се прави в банковия сектор например (с помощта на външни, независими специалисти). Разбира се, добрите практики е редно да се взаимстват превантивно, а не след подобни инциденти.

Да, то се вижда.

Толко добри, че нема накъде повече.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.