Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)
Никола Кицевски

"Въвеждането на намален или нулев данък добавена стойност върху книгите може само да бъде приветствано. Това решение обаче няма да има съществено отражение върху книгоиздателския сектор, защото няма да доведе до увеличение на читателите". Това заяви директорът на издателство "Просвета" Никола Кицевски в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. Според него, ДДС трябва да падне или да се намали изобщо за всички стоки, а не за отделни.

„Би било много добре данъкът да се намали за всички стоки например с 2%. Освобождаването на книгите повдига въпроса защо да не се намали ставката и върху лекарствата“, каза Кицевски.

Той смята, че има други начини да се помогне на книгоиздаването и българския бизнес, а най-лесният от тях е правителството да започне да спазва собствените си закони.

„Имаме закон, според който правителството трябва да отделя пари всяка година за закупуването на нови книги в библиотеките, което не се случва“, поясни издателят.

Кицевски коментира и основните тенденции в книгоиздаването, като посочи, че нарастването на цените на книгите е преди всичко заради намаляващия брой читатели.

„Тиражите на книгите спадат в глобален мащаб... Електронното книгоиздаване засега няма особен успех – делът на електронните книги е около 8% от общия обем продажби“, каза още той.

Коментари

....

Интересна теза. Намалената ставка на ДДС върху книгите може да не привлече много нови читатели, но ще позволи на наличните такива да си купуват повече заглавия. В момента основната спънка при пазаруването на тези културни продукти е именно цената - особено на новите книги, но и на някои доста по-стари. Колкото до намаляващия брой читатели в световен план - това е любопитна тенденция. Явно конкуренцията на електронните устройства и Интернет се засилва през последните години. И е логично при намалено търсене цените да падат, а не да се увеличават. Поне така гласят икономическите постулати. Все пак е вярно, че книгоиздаването е доста специфичен бизнес, и все пак.
 's picture

geg

"...така гласят икономическите постулати"!?

Това е от някакъв кратък курс по "икономическите постулати". В някакъв момент цените за конкретния обект няма на къде да "падат". И, ако контингентът клиенти, е ограничен и намалее още, ще трябва да се вдигнат. Такава е ситуацията в повечето градчета у нас... А различните ставки ДДС само ще усложнять и оскъпят администрирането

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.