Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

На 27 септември ще се състои официална церемония по удостояване на Нобеловия лауреат за литература за 2012 г. Мо Йен (Китай) с почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Събитието е организирано от изд. "Колибри" със съдействието на Институт "Конфуций" в София.

Всички почитатели на голямата литература могат да си купят българското издание на книгата му "Промяната" пред Аулата в СУ в рамките на Литературния форум, който ще се състои от 15.30 ч. в Конферентната зала в Ректората. Там ще бъде и пресконференцията за журналисти. Нобеловият лауреат ще връчи награди на победителите в литературния конкурс за превод на свои кратки разкази.

Книгата "Промяната" излезе през февруари 2013 г., издадена именно от "Колибри" в превод на Надя Баева. По думите на самия автор романът е съвкупност от спомени и ако някои от тях не звучат достоверно, то е само защото след толкова години в паметта неминуемо зейват празноти.

Мо Йен (псевдоним на Гуан Мойе) е виден китайски творец с много публикувани сборници, романи и антологии. Роден е през 1955 г. във фермерско семейство. Сравняват го с Кафка и Джоузеф Хелър, а той твърди, че го е вдъхновил стилът на модерния китайски класик Лу Сюн.

През 2012 г., изпреварвайки модерния японец Харуки Мураками, Йен спечели Нобеловата награда за литература за майсторското съчетаване на фолклор, история и съвременност: „Смесвайки фантазия с реализъм, исторически с настоящи лични и обществени перспективи, Мо Йен създава свят, който в сложността си напомня за творбите на Уилям Фокнър и Габриел Гарсия Маркес, като същевременно използва за опорна точка древната китайска литература и устната традиция“, казаха тогава от Нобеловия комитет.

Ключови думи

Коментари

Такеши Китанов

Дано поне излезе дребничък човек, че като идвА Льоса, Илчо Долноуйненски се губеше покрай ръста му (и в прекия и в преносния смисъл).

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.