След предизвикателствата на ледената кофа в полза на кауза, която беше благотворителна, от около 10-итина дни нова вълна е обхванала социалните мрежи - този път интелектуална. "Посочете 10 книги, които харесвате най-много, които са ви повлияли най-много, които са ви докоснали и сте запомнили" - версиите са различни. Напоследък книжното предизвикателство има нова вариация - да посочите любимото си стихотворение. Първоизточникът на идеята е индийски и отново има благотворителен елемент в това действие. Посочваш 10 книги и после ги даряваш на селска библиотека в страната. Инициативата е наречена "One library per village" (Библиотека за всяко село).

Обясненията не са необходими. Само напомняме, че процентът на неграмотност в Индия е около 30%, а 40 на сто от населението живее под прага на бедността. Затова и възниква тази идея точно там. В български условия тя се превърна по-скоро в забавление за по-просветените и по-грамотните из фейсбук, даде им възможност да демонстрират литературните си вкусове.

Дори и по време на предизборната кампания обаче почти никой от политиците и партийните лидери (с малки изключения като Радан Кънев) не се изкуши да сподели своите любими книги. Щеше да е интересно да разберем какво обича да чете Бойко Борисов освен книгите за индианци? Или може би списъкът му започва и завършва с "Винету"? Съдейки по задълбочените му познания по народни поговорки и пословици - пр. "не е хубаво да лижеш, там където плюеш", която напоследък споделя по всеки повод, можем да предположим, че в съзнанието му дълбоки следи е оставила и някоя книга с избрани народни мъдрости. Каква ли е любимата литература на изтъкнатия българист Лютви Местан? Чете ли нещо различно от закони и правилници Михаил Миков? И т.н.

Засега (а и политиците могат да се ориентират кое популярно по света) ви предлагаме нещо по-различно, но също интересно. Списък на 15-те  (10+ 5 допълнителни) най-цитирани от потребителите на фейсбук в това предизвикателство- игра книги. Данните са обобщени от статистическия център на социалната мрежа въз основа на 130 хил. статуса. Те са на хора, които говорят английски, жените са три пъти повече от мъжете, 63% от участниците живеят в САЩ, 9,3% в Индия и 6,3% във Великобритания. Средната възраст е 37 години. Т.е. данните не са съвсем представителни, но са любопитни.  


Списъкът, който се е получил е разнообразен:


1. Поредицата за Хари Потър на Дж. К. Роулинг (появява се в 21,08% от всички статуси)
2. Да убиеш пресмехулник на Харпър Лий (14,48%)
3. Властелинът на пръстените на Дж. Р.Р. Толкин (13,83%)
4. Хобитът на Толкин отново (7,48%)
5. Гордост и предразсъдъци на Джейн Остин (7,28%)
6. Библията (7,21%)
7. Пътеводител на галактическия стопаджия на Дъглас Адамс (5,97%)
8. Игри на глада на Сюзан Колинс (5,82%)
9. Спасителят в ръжта на Дж. Д. Селинджър (5,70%)
10. Великият Гетсби на Ф. Скот Фитцжералд (5,61%)
11. 1984 на Джордж Оруел (5,37%)
12. Малки жени на Луиза Мей Алкът (5,26%)
13. Джейн Еър на Шарлот Бронте (5,23%)
14. Сблъсък на Стивън Кинг (5,11%)
15. Отнесени от вихъра на Маргарет Мичел (4,95%)