В една от редките си телевизионни изяви напоследък бившият съветник по корупционните въпроси на премиера Борисов – Яне Янев, разкри схеми в Сандански, в които участват кметът на града Кирил Котев и бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев, който също подаде оставка заради имот. 

С думите, че е готов да се яви на "професионален полиграф", Янев обяви в студиото на "Тази сутрин" по бТВ, че Манолев е кмет в сянка и е феодализирал града. Изненадващо по телефона се включи самият Манолев, който нападна Янев грубо, обвинявайки го в "поредната грозна лъжа". 

"Той не е ясно с каква ориентация е, а раздава морални присъди", разгневено отвърна Манолев.

Александър Манолев подаде оставка като зам.-министър заради разкритието, че е съдействал на фирма "Агротрейд – Ана Димитрова" да се изгради къща за гости за близо 400 000 лева по европейските фондове, която обаче ползва като свой дом. Към момента той отрича това обвинение. 

Председателят на РЗС, който в момента е и общински съветник в Сандански, започна разговора с думите, че е първият, който е създал антикорупционната комисия в парламента. Припомни, че той е "извадил шестте апартамента" на Цветан Цветанов. Разкритикува и бившия вицепремиер във втория кабинет "Борисов" – Меглена Кунева, за нейния закон за борба с корупцията.

"Кунева направи един скопен, кастриран закон с малко цецовизация", каза той.

Посочи, че би говорил два-три часа за корупцията по високите етажи на властта, но искал да насочи вниманието към неговия град Сандански.

Яне Янев разказа, че от години местните жители на града знаят, че Манолев живее в къщата за гости, която е в съседство на хотел, сосбственост на майката на кмета на Сандански Кирил Котев. По думите му имотът на Манолев е бил изграден "изключително мистериозно в парка". "Как някой си е уредил да преуреди тези терени, как си е позволил да ореже вековни чинари, е друг въпрос", каза Янев.

По думите на Янев Александър Манолев винаги е живял там със семейството си.

"И привиква разни политици и босове на разни сбирки", отбеляза лидерът на РЗС.

Той разказа още, че бившият зам.-министър незаконно с помощта на кмета и фирми на роднините му е вкарал минерална вода в имота.

Янев призова да се извадят фактурите от последните няколко години и да се види дали къщата за гости се ползва по предназначение.

"Манолев през последните години се опита да феодализира целия град", каза още Янев.

Според него като зам.-министър той бил кмет в сянка. А самият кмет Котев и "неговото котило" окупирали целия град. Янев изреди вуйната, вуйчото на кмета, брата на шефа на местната полиция, които били част от кръга на Котев и Манолев.

Тогава в ефир дистанционно се включи самият Манолев.

"Радвам се, че сте поканили подобен човек. Сега се видя кой е идеолог на атаката. Кой е обикалял с папка местните медии", отвърна по телефона Александър Манолев.

Той посочи, че Янев излиза с поредната грозна лъжа срещу него и направи "забележката" за ориентацията му. По думите му Янев получава милиони евросубсидии, участвал е в десетки престъпни схеми и попита дали е вярно, че е подсъдим.

Манолев отрече къщата за гости да е негова.

"Тази къща няма как да е моя. По документи ясно се вижда чия е къщата", каза той.

И посочи, че от години не поддържа връзка с Ана Димитрова, която се води по документи собственик на имота. Той сподели, че от 2001 година живее със семейството си в София. И е посещавал къщата за гости в Сандански само като турист. Призна обаче, че е помогнал на Ана Димитрова за построяването на имота с "контакти и надзор". Не можел да каже обаче дали тя се използва по предназначение.

Попитан откъде са средствата му, които е инвестирал в нея, той каза, че преди да стане министър, е имал успешен бизнес и е получавал заплата от над 100 000 лв.

"Ей така нагло безобразно се държат в града. До такъв начин са се самозабравили. Не мога да разбера какъв гьонсурат трябва да си. Аз съм богато момче от богат род. В Сандански имам 5 къщи, имам наследствени имоти. Аз ходя с гордо вдигната глава. Всеки може да дойде в нашето фамилно ранчо да работи", отвърна на свой ред Янев.