Държавата не е проверила дали вилата на бившия вече зам.-министър Александър Манолев, построена с евросредства като къща за гости, в действителност е такава и не се ползва като частен имот. Всъщност държавата извършва подобни проверки предимно по сигнали на граждани.

Това се разбра днес от участието на министъра на земеделието и храните Румен Порожанов в Нова тв. 

Както е известно, Манолев подаде оставка като зам.-министър на икономиката през миналата седмица след публикации, че под предлог, че строи къща за гости, каквито европроекти се финансираха от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) в предишния програмен период, се е сдобил с лична вила, финансирана с евросредства. Имотът се намира в местността Чинар куши край Сандански, а стойността му е близо половин милион лева.

По случая започнаха проверки както ДФЗ, така и прокуратурата. Предстоят разпити и на лица, имащи информация по случая, на служители на ДФЗ, работили по одобряването на конкретния проект за финансиране и контрол за изпълнение на задължението от страна на бенефициента в срок от пет години къщата за гости да функционира като такава.

"Максималната отпускана сума за субсидия с евросредства за къщи за гости е до 200 000 евро. Като една къща за гости може да бъде и на стойност до 800 000 лв. (400 000 евро), но субсидията е не повече от тези пари. В момента се извършва проверка на къщата на зам.-министър Александър Манолев, а преди това е правена проверка при плащането от гледна точка на това как е била направена инвестицията. След това не е правена проверка по ползване по предназначение. Сигналът по ползване по предназначение за къщата на Манолов е от тези дни", заяви днес Порожанов.

За него не можело да се говори "формално" за конфликт на интереси.

"В конкретния случай не е публична тайна, че бенефициертът е една жена - Ана Димитрова (набор '93. На нейната фирма се твърди, че Манолев е учредил право на строеж, б.р.). Трябва да бъде проверено дали има конфликт на интереси. Но той формално не стои, защото г-н Манолев не е бенефициент. И дали, след като е бил назначен за зам.-министър на туризма, месец преди плащането, е имал конфликт на интереси", посочи Порожанов.

От думите на министъра стана ясно, че държавата разчита на сигнали от граждани дали дадена къща за гости функционира като такава: 

"През 2016 г. публикувахме всички къщи за гости къде се намират, така че да бъдат посещавани от българските граждани с ясното послание там, където се отказва достъп и не се използват по предназначение, да получаваме сигнали."

В резултат от тези сигнали били проверени 122 къщи.

"Реално са проверени над 17% от всички къщи за гости. Десетки хиляди са бенефициентите на „Разплащателна агенция“ както по директни плащания, така и по програмата за "Развитие на селските райони", за това се прави риск-анализ и проверка, но когато има сигнал, той се проверява независимо от риск-анализа и т. н. За 580 къщи, за които няма сигнали и не са проверени, не се знае. За тях неслучайно риск-анализът е много по-малък", допълни Порожанов и все пак допусна, че теоретично, ако няма сигнал, е възможно да има и кражби на европейски пари, които да не бъдат хванати от контролните органи.