Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентът Румен Радев е номинирал проф. д.ю.н. Атанас Семов за съдия в Конституционния съд на Република България.

Номинираният юрист отговаря на изискванията на Конституцията и на Закона за Конституционен съд, има над 20 години юридически стаж, доказана компетентност в областта на правото на Европейския съюз и признат авторитет в България и чужбина

Това е аргументацията за избора на Семов от администрацията на държавния глава.

Още от официалната му визитка

Атанас Семов е професор по право на Европейския съюз и ръководител на Международната магистърска програма по право на Европейския съюз в Юридическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. През 2012 г. е удостоен от Европейската комисия с титлата „Жан Моне професор“ за неговите трудове относно съдебната система на Европейския съюз. Провежда лекционни курсове в редица европейски университети.

Проф. Атанас Семов е автор на 12 книги и над 70 научни публикации в български и чуждестранни издания. През 2003 г. участва като експерт в Комисията за изменение на Конституцията, сформирана в 39-ото народно събрание.

В периода 2009-2010 г. проф. Семов е заместник-председател на 41-вото народно събрание.

От 2017 г. е член на Правния съвет при президента на Република България.

Владее френски, английски и руски език. Семеен, с две деца.

Син е на Марко Семов.

Кандидатурата му за български генерален адвокат не беше приета

През 2015 г. в писмо до 28-те страни членки "Съветът на мъдреците" към Съда на Европейския съюз обяви, че не приема кандидатурата на Семов за български генерален адвокат. С пълно мнозинство Комитетът по чл. 255 от Съда на Европейския съюз (известен също като „Съвет на мъдреците”) отхвърля окончателно българската кандидатура за поста генерален адвокат в Съда на ЕС, съобщиха тогава дипломатически източници, цитирани в медиите.

Решението на Комитета е изпратено също в писмо до 28-те страни членки на ЕС, като в мотивите си най-висшите магистрати на ЕС са обявили, че българският кандидат е участвал в нагласен конкурс от Министерството на правосъдието, няма необходимия практически опит за магистрат от такава величина и няма необходимия юридически стаж за подобна позиция.

През ноември "по терлици" излезе съобщението, че министърът на правосъдието инициира оттеглянето на кандидатурата на Семов за генерален адвокат в Съда на ЕС от страна на България.

По-рано днес съдиите излъчиха Павлина Панова и Надежда Джелепова за свои представители в КС.

Обект на прокурорска проверка

Около година по-рано Семов бе обект на прокурорска проверка във връзка с ролята му в създаването на магистърска програма по право на Европейския съюз в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Софийската градска прокуратурата (СГП) обаче постанови отказ да образува разследване по случая, който бе отменен от Върховната касационна прокуратура. В крайна сметка СГП отново отказа да разследва Семов.

Политическа кариера при Яне Янев

Атанас Семов е близък съратник на лидера на РЗС Яне Янев.и влиза в НС от неговата партия. От РЗС той става и зам.-шеф на Народното събрание. Семов е известен противник на Истанбулската конвенция.

През 2011 г. РЗС издигна Семов за кандидат-президент, а предизборният му слоган бе "Аз ще уволня Бойко Борисов". След като кандидатът на ГЕРБ Росен Плевнелиев спечели поста, РЗС направи рязък завой към управляващата партия, а лидерът ѝ Яне Янев, с когото Семов демонстрираше силна политическа близост, стана съветник по антикорупционните въпроси на Борисов. През 2012 г. Семов бе предложен неуспешно от РЗС и за конституционен съдия.

Президентската номинация за член на КС обаче на практика означава, че той вече е избран за конституционен съдия, защото Семов единствено трябва да се закълне, което е формалност.

Коментари

позор

след позор, позор след позор..... това се случва на тази територия!

Фактор:

„Припомняме, че Семов бе номиниран от тогавашния правосъден министър Христо Иванов. Отстраняването на Атанас Семов бе шамар на ЕС към България и правосъдната ни система. Още по време на конкурса в България юристи и политици предупредиха за грешки, които опорочават процедурата. Позицията генерален адвокат в Съда на ЕС в Люксембург бе голям шанс за България, но със спорната кандидатура на Семов я проиграхме, а такава възможност ще ни бъде предоставена едва след 27 години. От президентската администрация премълчават, че в парламента Семов бе депутат от партия РЗС, а лично днешната номинация на Румен Радев за конституционен съдия се изявяваше като един от големите защитници на подсъдимия тогава по мега делото „Октопод” Алексей Петров – Трактора. Семов стана популярен и с призива „Ще уволня Бойко Борисов”, и с яростната кампания, която водеше в цялата страна срещу първото правителство на Борисов. Личността му бе замесена и в скандали около Софийския университет. Той бе обект на прокурорска проверка във връзка със създаването на магистърска програма по Европейско право в СУ "Климент Охридски". Но СГП отказа да образува разследване. С определянето на Атанас Семов като кандидат за конституционен съдия президентът Румен Радев отново сам падна в капана на собствената си назидателност и обвинения към изпълнителната власт. Радев ги критикува в липсата на прозрачност при взимане на важни решения, но в същия непрозрачен стил и той номинира Атанас Семов, без да чуе мнението и гласа на обществото и професионалната гилдия.“ https://www.faktor.bg/bg/articles/obshtestvo/zakon-i-red/radev-izbra-za-konstitutsionen-sadiya-yurist-othvarlen-ot-es-za-generalen-advokat-zaradi-lipsa-na-opit-i-nisko-nivo
 's picture

smarf

Санитар

Батальонът се строява. Всички отпердашеняци на плаца!
 's picture

Petyo9

Румен Радев

със сигурност не е взел решението за тази номинация сам (ако изобщо има някакво касателство с това решение). Такава Лъзгава динена кора му е подложил някой агент-провокатор от неговият екип с тая смехотворна кандидатура... Ама му отива, признавам. Преди всичко на Ентелекта. Не знам колко прост трябва да си за да номинираш този палячо, тази жива карикатура. Конституционен съдия?! Пфу!
 's picture

д-р Петрoff

Няма мерзост, чужда на президента.

По всякакъв начин унизява Родината си.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.