Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Собственикът на „Литекс“ Гриша Ганчев има ново обвинение - че е ръководил още една престъпна група за данъчни злоупотреби при търговия със захар. Това разкрива правният сайт "Лекс".

Проверка на журналистите показа, че в края на м.г. в Специализирания наказателен съд (СНС) е внесено второ дело срещу бизнесмена, по което той е подсъдим заедно с лица, различни от т. нар. афера "Захар", която се точи от години в съда - а именно: Илия Терзиев от Съвета на директорите на „Литекс Комерс“, управителя на захарния завод „Българска захар 2002“ Ангел Гаргаджиев и Диляна Радулова.

Случката е интересна най-малкото с това, че за всеки кмет, привлечен за злоупотреба - например с ястия за бедни - излизат специални съобщения на Спецпоркуратурата, детайлни подробности, видеа, а често - и нарочни пресконференции по повода... 

Първо спецсъдът, а преди дни и Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) обаче са прекратили делото и са го върнали на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения. И двете инстанции са стигнали до извод, че за участието на подсъдимите в престъпната група, която според обвинението пък е престанала да съществува още през 2009 г., не е описано конкретно тяхно поведение, а само теоретични постановки. От обвинението не ставало и ясно защо прокуратурата твърди, че в определени градове е извършвана престъпната дейност, без да посочва факти. Това нарушение според апелативните съдии не позволява на подсъдимите да разберат в какво са обвинени.

„То препятства пълноценно и ефективно упражняване на правото на защита на подсъдимите и е отстранимо чрез изготвяне на нов обвинителен акт“, се казва в окончателното определение на съда, с което делото е върнато на прокуратурата.

Обвиненията срещу подсъдимите са, че са укривали или не са плащали данъци в особено големи размери, за което са подправяли и документи. Според защитата пък това е едно от противоречията в акта, защото според чл. 255 от Наказателния кодекс отговорност се търси алтернативно за избягване на установяването на данъци или за неплащането им, докато в случая прокуратурата твърди, че са извършени и двете.

В обвинителния акт се казвало още, че схемата била замислена от Ганчев, а останалите откликнали. Според защитата обаче не са изложени никакви факти и за тези обстоятелства, както и нямало съображения за размера на причинените вреди на държавата. Затова адвокатите са настоявали и Министерството на финансите да не бъде конституирано като граждански ищец по делото.

Най-общо прокуратурата твърди, че са извършвани фиктивни сделки за продажба на захар между „Литекс Комерс“ и гръцка фирма с привидни доставки и документооборот, но и това според адвокатите на обвиняемите, не е изяснено и те питат - ако всичко е било фиктивно, защо трябва да бъдат плащани данъци.

Преди 4 години Гриша Ганчев отново беше пратен на съд за данъчни престъпления, свързани със сделки със захар, но делото в Специализирания наказателен съд още не е приключило. По него прокуратурата отново го обвинява, че е ръководил престъпна група, която е укрила данъци за 711 580 лева. Като нейни членове са обвинени синът му Данаил, изпълнителните директори на „Литекс комерс“ Милко Димитров и Емилия Станоева, предшественичката им Камелия Мирчева, Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев, Красимира Гроцева и Тодор Симеонов.

По това дело Ганчев беше обвинен и за закана с убийство към бившия шеф на Националната агенция по приходите (НАП) Красимир Стефанов, но от самото начало на процеса Стефанов обясняваше, че бил заблуден за заплахите.

Клуб Z напомня, че действията на независимите спецпрокуратура и спецсъд срещу Ганчев буквално избухнаха след "развода" между Делян Пеевски и Цветан Василев. Адвокатата на Ганчев Татяна Дончева пък в прав текст обвини, че държавната машина играе на едната от двете страни, като целта е Ганчев да се раздели с "Петрол".

После обаче се случиха интересни съвпадения - например столична община купи голяма поръчка автобуси от "Литекс Моторс", Гриша Ганчев се отчете, като свързана с него фирма разплете възела около ЦСКА-София и плати емблемата, а пък МВР си купи... 290 джипа Great Wall от Ганчев.

Репортери на т. нар. медии от корпулентния кафяв кръг едновременно и рязко изгубиха интерес към заседанията по делото срещу Ганчев в спецсъда и престанаха да го посещават и отразяват.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.