Делото срещу Гриша Ганчев за организирана престъпна група за пореден ден продължи с познатата, меко казано, удивителна експедитивност на българския съд. Примерно, през миналата година заседание на Специализирания съд срещу боса на "Литекс" (синът и почти цялото ръководство на фирмата са съподсъдими с Ганчев, б.р.) бе насрочено насред съдебната ваканция на 5 август.

Днес процесът мина с обичайните разпити на върволици от шофьори на камиони, които на някакъв етап са превозвали по-малки или по-големи количества захар от Бургаския захарен завод, който работел за "Литекс комерс".

Тъй като хората биват събирани от най-далечни краища на страната, им се полагат пътни разходи. Един от днешните свидетели обаче не беше чул за подобно свое право и след настоятелните питания на съдебния състав, накрая и от залата се наложи да го подсещат - да каже иска ли разходи за път.

"О, ми аз по принцип за Грузия ще пътувам", каза зарадван от удалата му се възможност човекът.

По-забавно обаче стана накрая, когато съдийката обяви, че насрочва следващото заседание по предварително създадения график - за 28 септември. При това адвокатката на Ганчев - Татяна Дончева отиде и каза, че на 26-и (понеделник) се регистрират с кандидата ѝ за вицепрезидент Минчо Спасов в ЦИК и на 28-и вече ще имат статут на кандидати за президент и вицепрезидент.

От друга страна - процесът е към края си и основният подсъдим не иска да си сменя защитника. Като кандидат-президент Дончева не може да участва. 

Съдията обаче отсече, че към днешна дата няма такъв факт, т. е. регистрацията ѝ не съществува и насрочва заседанието за 28-и.

Така вероятно делото тогава ще стартира и ще бъде отложено, защото Дончева ще представи удостоверение от ЦИК, че е кандидат-президент.

Навън Дончева влезе в пререкания с екип от една телевизия на млад успял депутат и бизнесмен, която я причакваше с въпроса: защо заради нея е бавно българското правосъдие.