"Черешката на тортата не е нито десерти, нито захар - тя се казва "Петрол. Това дело започна и се стартира по този начин в съда в пълно нарушение на всякакъв процес заради "Петрол" и апетитите на властта към това дружество."

Това коментира днес адвокат Татяна Дончева, след като процесът за организирана престъпна група срещу Гриша Ганчев, сина му Данаил и още 8 човека не можа да тръгне в Специализирания наказателен съд. (СпНС)

Запитана апетитите на коя власт са - сегашната или предишната (когато разследването започна преди 3 г.) тя отговори: "Тя е същата". Но при старта на делото, според нея е било заради "Грейт уол" (фирмата на Ганчев за автомобили, б.р.), "... а сега е за "Петрол", плюс "Грейт уол", поясни Дончева.

В съда днес се оказа, че обвинителният акт не е връчен в законния поне 7-дневен срок преди насрочването на процеса - някои от подсъдимите са го получили вчера, други преди два дни. Половината подсъдими - като самият Ганчев и синът му Данаил изобщо не бяха редовно призовани, а дойдоха "на добра воля". Те не говориха пред медиите.

На 8 май 2015 г. Специализираната прокуратура внесе за втори път в СпНС обвинителния акт срещу "десет участници в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на престъпления срещу данъчната система и ръководена от Гриша Ганчев". Обвинението е за избягване на установяването и плащането на данъчни задължения в размер на 711 580,56 лв., чрез продажба на захар без фактури, произведена в Бургаските и Девненските захарни заводи.

Днес в съда имаше и представител на Министерството на финансите, което е предявило частен иск към Ганчев за тази сума.

Друго от обвиненията срещу бизнесмена е за закана за убийство на бившия шеф на НАП Красимир Стефанов. Той обаче се е отказал от претенции, стана ясно днес. Прокуратурата пък пледира той да бъде призован въпреки всичко.

След неуспешния старт на делото Дончева нарече заканата за убийство "суперстранна" и изтъкна, че самият Красимир Стефанов е заявил 2 пъти още на предявявянето, че няма никакви претенции към Гриша Ганчев и че е бил заблуден. 

Тя намекна, че още на следващото съдебно заседание защитата ще иска прекратяване, но отказа да каже на какви основания. 

На журналистически въпрос - държан ли е в зависимост г-н Ганчев, тя отговори:

"Не е държан в зависимост. Ако познавате Гриша Ганчев, ще разберете, че той е човек, който може да се бори, да се съпротивлява и че той няма така да се предаде. Но му извиват ръцете и го натискат по всякакъв начин. Той е притесняван вече няколко години, а в момента особено интензивно."

На въпрос - от кого, тя отговори: "Аз ви казах достатъчно. Ако видите кой се бори за "Петрол" и за "Грейт уол", вие ще си отговорите".

След няколко опита да намери дата, на която всичките над 10 адвокати да са свободни, съдийката изненадващо насрочи процеса за по време на съдебната ваканция - 4 август.

Клуб Z припомня случая "Петрол"

Преди 10 дни синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) се насочиха към един от най-апетитните активи на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) - дистрибутора на горива "Петрол". Те са получили право на запор върху акциите на дъщерното му дружество "Елит Петрол-Ловеч", което е собственик на 124 бензиностанции на веригата, показват данни в Търговския регистър по партидата на дружеството.

Запорът е наложен от Търговско отделение на Софийски градски съд на 19 май. С акциите на дружеството е обезпечен иск на КТБ към свързаните с "Петрол" дружества "Арвен", "Елит Петрол" и "Нафтекс Петрол" на обща стойност $52 999 031,79.

В края на 2013 г. КТБ придоби мажоритарна собственост върху "Петрол", чийто основен кредитор беше станала през последните години. През март 2014 г. в ръководството на компанията официално влязоха лица и фирми, свързани с ексбанкера Цветан Василев. Но след поставянето на банката под особен надзор "Петрол" премина под контрола на свързани с бизнесмена Гриша Ганчев фирми. Гриша Ганчев стана председател на управителния съвет на компанията в края на май м.г., а централата на дружеството беше преместена от София в Ловеч.

"Елит Петрол-Ловеч" е собственост на "Елит Петрол". Дружеството беше създадено на 20 януари 2015 г., като в неговите активи са вписани 124 бензиностанции с марката "Петрол".