"Литекс Моторс" - единственият сериен производител на автомобили в България, е подал документи за обявяване в несъстоятелност, съобщава еconomix.bg, позовавайки се на Търговския регистър. Компанията сглобяваше по лиценз модели на китайската марка "Грейт уол" в специално построения завод в ловешкото село Баховица. Сайтът Automedia пише, че от дружеството са обещали официален коментар до края на деня.

Иск за обявяване на дружеството във фалит е постъпил и от един от основните му кредитори - "Виена иншурънс груп". За момента молбата на "Литекс Моторс" не е задвижена, защото към нея не са били прикрепени финансовите отчети и списъкът на кредиторите.

Заявката за започване на процедура по несъстоятелност на „Литекс Моторс“ е заради иск на обявената във фалит КТБ. Това става ясно от писмо на изпълнителния директор на дружеството Илия Терзиев, разпространено до медиите.

На 17 февруари синдиците на КТБ са подали втори иск към дружеството, което й е длъжник, на стойност 57 032 821.60 лева.

Директорът обяснява, че за да се запазят интересите на дружеството и интересите на други негови кредитори, и по препоръка на юридическия екип на 24 февруари т.г. се е наложило подаването на молба за откриване на производство по несъстоятелност.

"Искът е нормална защитна реакция и срещана практика при инвеститорите клас А. Делото не е в ход и производството не е стартирало, а "Литекс Моторс" АД е нормално функционираща компания", пише още Терзиев.

"Литекс Моторс" бе един от най-големите длъжници на Корпоративна търговска банка при рухването й през 2014 г. с вземания на стойност 76 млн. лева. Не е ясна съдбата на завода в Баховица, както и на значителния брой готови автомобили. Различни активи на "Литекс Моторс" са били прехвърлени на други дружества през последната година. Върху една от сградите в Баховица има и ипотека, учредена в "Интернешънъл Асет Банк", допълва специализираният автосайт.

Производството на модели на "Грейт уол" в Баховица започна през 2011 г., а през миналата година по план поточната линия трябваше да бъде преустроена за новите модели Haval H2 и Haval H6. Това обаче не се случи.

Вместо това производството, и без това забавило темпо през последните две години, окончателно спря през януари 2016 г. Тогава се появиха слухове, че това е заради несъответствие на моделите с европейските изисквания за безопасност и опазване на околната среда, но от "Литекс Моторс" категорично ги опровергаха. Компанията създаде свои дилърски мрежи в няколко съседни балкански страни и в Италия.