На шест часови зони източно от Москва, край замръзналите Новосибирски острови, се води нова надпревара по въоръжаване.

Една от най-новите военни бази на Русия е "Северна детелина" на остров Котелни. Комплексът с форма на трилистна детелина е боядисан с трибагреника на Русия. Той побира до 250 военни и разполага с необходимите запаси да функционира за повече от година без помощ от външния свят.

"Северна детелина" е една от трите бази на Кремъл над 75-ия паралел, които защитават територията на Русия откъм Арктика. По данни от Москва държавата е построила повече от 475 военни бази през последните шест години, които се простират от западната граница на Русия, допираща се до териториите на членки на НАТО, до Беринговия проток на изток.

"Нашата база извършва следене с радари, наблюдава въздушното пространство, защитава Северния моркси път и елиминира вредите срещу околната среда", заяви майор Владимир Пасечник, командир на тактическата група на "Северната детелина"

В базата вече са доставени ракетни системи за крайбрежна отбрана и адаптираните за Арктика ракетни системи със среден обсег "Панцир", които издържат на температури до минус 50 градуса целзий.

Руската армия обмисля да подобри позициите си на Арктика като изпробва "полярна" версия на зенитно-ракетния комплекс от ново поколение С-400 и като постави допълнителни системи за защита от атака по въздуха на база от сушата.

Действията на Москва целят да защитят интересите ѝ в регион, който бързо се превръща в "гореща зона" на държави, които имат претенции към териториите на Арктика. Русия притежава около 50 процента от крайбрежната ивица на Северния полюс и има претенции към още 1,2 милиона квадратни километра от площта му.

Северният морски път

Напреварата за Арктика става все по-ожесточена, тъй като огромните запаси от петрол се очаква да стават все по-достижими с увеличаването на глобалното затопляне и разтапянето на ледовете.

Путин описа Арктика като "най-важният регион, който ще осигури бъдещето на Русия" и създаде новото министерство за развитие на Далечния Изток и Арктика. Малко след като встъпи за пореден път на власт през 2018 г. президентът издаде указ, с който ще се увеличи десетократко пътуването на кораби през Северния морски път до 2024 г.

Русия също затяга захвата си около ключовия маршрут, който попада в изключителната икономическа зона на държавата и намалява времето за пътуване с кораби от Европа до Азия с 40 процента в сравнение със Суецкия канал.

Този месец Кремъл обяви, че чуждестранните кораби, които преминават през Северния морски път, ще трябва да съобщават за намеренията си 45 дни предварително, да бъдат придружавани от руски лоцман на борда и да плащат по-висока такса за транзит.

Русия разчита много на инвестициите от Китай, докато бързите преходи по Северния морски път се харесват на Пекин. Днес Китай е най-големият клиент за пренос на стоки по маршрута. Кремъл изпрати танкери с втечнен природен газ до Китай за първи път през юли 2018 г. и даде назаем руски ледоразбивачи да придружат китайски товарни кораби до Европа същата есен.

Повечето плавателни съдове, които преминават през Северния морски път рискуват да се заклещят в леда и се нуждаят от ледоразбивач да ги води през арктическите води. В момента Русия е единствената страна с работещ флот от ледоразбивачи, който разполага с ядрено оръжие.

Това може да се промени скоро: Китай обяви миналия месец, че планира да построи собствен ледоразбивач с ядрен потенциал, който да промени статуса на страната като "почти Арктическа".

САЩ започва да обръща внимание

Американското правителство вече започва да обръща внимание на нарастваща руска активност на север. Във Вашингтон се водят дискусии за съставянето на собствена стратегия за Арктика и Американската брегова охрана превръща строежа на нов голям ледоразбивач в основен приоритет.

"Мисля, че най-накрая започваме да обръщаме внимание", заяви адмирал Дейвид У. Титли пред Си Ен Ен. "(Арктика) на практика беше игнорирана през последните няколко години. Но нашите противници имат сериозни планове, подплатени с впечатляващи ресурси и знаят какво да правят там. Така че от днешна гледна точка, ще кажа, че със закъснение САЩ започват да се интересуват", добави той.

Миналата година НАТО организира "Единен тризъбец", в което взеха участие около 40 000 военни. Това бе най-голямото учение на организацията в Норвегия от повече от десетилетие. През януари Секретарят на флота на САЩ Ричард Спенсър заяви, че се обмисля повторното отваряне на базата "Адак" в Аляска и изпращането на кораби в арктическите води през лятото.

В отговор Москва ще извършва мащабни учения през следващата година съобразно плана "Център 2019". В района на архипелазите Нова Земя и Новосибирските острови бойните способности на арктическите военни сили на Русия ще бъдат подложени на "сериозен тест"

Анализът е написан за Си Ен Ен от журналистите Мери Илюшина и Фредерик Плайтген.