Поредният двубой между бившия вицепремиер Валери Симеонов и Николина Ангелкова продължава и днес, след като преди ден по подадена от него реплика министърката влезе в обяснителен режим за имот, придобит от нея през 2008 г. в столичния квартал "Овча купел". Днес съпредседателят на малката управляваща коалиция Обединени патриоти заговори за още едно жилище - този път в кв. "Драгалевци". Въпреки че пак не назова конкретно име, стана ясно, че отново визира сделка на министърката на туризма.

"Мога и някой и друг адрес да дам - например кв. "Драгалевци". Някой живее там, не е написал в декларацията си, че живее там, а е длъжен да го напише. В чужд имот ли живее, под наем ли живее, това трябва да се декларира, а в декларацията го няма. Става дума за имот декар и половина с перфектно обзавеждане", заяви Валери Симеонов днес.

Факт, справка в имотния регистър показва, че Ангелкова притежава въпросния имот в "Драгалевци", но тъй като сделката по придобиването е извършена в края на миналата година, а последните подадени от властта имуществени декларации са за 2017-а, то няма как да е отразена в тях на този етап. (Коментарът на Ангелкова, в който завява същото, виж долу).

Министърката тази сутрин призова Симеонов да каже какво има лично против нея и обяви, че е купила имота в столичния кв. "Овча купел" (първият, за който Симеонов обяви) преди да влезе в политиката, на етап груб строеж и може да докаже всеки похарчен лев. На свой ред в парламента лидерът на НФСБ реагира на репликата й, че става дума за "силни чувства":

"Не става въпрос за никакви чувства – емоции и чувства ми звучи малко по женски. И се чувствам поласкан – човек на 64 години да представлява интерес на една млада и красива дама."

По думите му обаче на ход е премиерът Бойко Борисов, който без колебание е поискал оставките и на Цветан Цветанов, и на Цецка Цачева, и на двамата зам.-министри, покрай които има съмнения за покупката им на апартаменти (в тези случаи - от компанията "Артекс" - б.р.)

"Министър-председателят Бойко Борисов трябва да вземе своето решение дали да поиска оставка или да я причисли към групата на любимките си“, заяви Валери Симеонов.

По думите му той не атакува никого, а просто е "казал на медиите едни факти, а те си направиха разследване и стигнаха до едни факти, които според мен са доста обезпокояващи".

"Защото си заминаха хора, които бяха купили на груб строеж за по 800 евро на кв. м. В случая става дума за покупка на 220 евро на кв./м в годината на най-високи цени на недвижимите имоти – 2008 г.", продължи той.

Симеонов добави, че предстои да се види дали има група на любимците или ще се прилага един морален стандарт към всички. Именно с аргумент "единен стандарт" ден по-рано премиерът Борисов препоръча и хора от съдебната система, за които излязоха данни за имотни сделки, подлежащи на проверка, да се оттеглят или да излязат в дълъг отпуск, за да не пречат на въпросните проверки, предизвикани от прокуратурата.

Става дума за председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев и терасата от 180 кв./м., зам.-главния прокурор Борислав Сарафов заради сделки на сина му и председателя на ВКС Лозан Панов -  заради имот на съпругата му.

"И, дай Боже, да е единен стандартът, защото тогава ще спечелим доверието на обществото. И тогава ще бъдат лишени от основания упреците, че в ГЕРБ се извършва вътрешен отстрел на неудобните", обясни Симеонов.

И призова главния прокурор Сотир Цацаров да подхохди към случая с Ангелкова по същия начин, както при изброените по-горе.

Малко по-късно стана ясно, че депутатите от НФСБ, но без Валери Симеонов, вече са се обърнали със сигнал към Цацаров за проверка на имотите на министърката. 

"Депутатите от НФСБ изразяваме своята удовлетвореност от бързата реакция на главния прокурор Сотир Цацаров по отношение на разпореждането на проверки по казуса с председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, сина на Борислав Сарафов и съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов. Приветстваме тази бърза реакция, очакваме резултатите от тези проверки.

В същото време се появи информация и за имоти, придобити под пазарната стойност, от министъра на туризма Николина Ангелкова. В тази връзка ние, депутатите от НФСБ - без Валери Симеонов, който в последствие разбра за тази инициатива, се обърнахме със сигнал до главния прокурор с искане да бъде извършена проверка за това как са придобити тези имоти, дали има съответствие или несъответствие между пазарна цена и цена на придобиване и какъв е произходът на средствата за придобиване на тези имоти", обяви заместникът на Симеонов в партията и шеф на комисията за борба с корупцията в парламента Борис Ячев.