Новият министър на правосъдието се казва Данаил Кирилов. Народното събрание направи рокадата в правителството за няма и 3 минути. Без никакви дебати. Резултатът - 120 гласа "за" и 15 "против", без въздържали се. Депутатите от ДПС в залата, в качеството си на опозиция, не подкрепиха номинацията на бившия вече шеф на комисията по правни въпроси. 

Почти целият Министерски съвет, но по традиция без премиера Бойко Борисов, се събра в парламента за гласуването на оставката на Цецка Цачева и избора на Кирилов на нейно място.

До рокадата се стигна след оттеглянето на Цачева от поста заради "Апартаментгейт" и разкритието, че и тя се е сдобила с жилище от компанията "Артекс" на по-ниска от пазарната цена. 

Кандидатурата на Данаил Кирилов бе представена от вицепремиера Томислав Дончев. Освен юридическите качества на Кирилов, Дончев спомена и някои факти от политическата биография на новия министър, която започва преди появата на партия ГЕРБ. Припомни как бившият вече високопоставен депутат е бил началник на кабинета на строителния министър и вицепремиер Костадин Паскалев. Това е кабинетът "Сакскобургготски", а Паскалев е социалист. Дончев спомена, че Кирилов е бил общински съветник в София в периода 2003 - 2009 г., че е председателствал комисии.  Спести, че тогава е избран за съветник от БСП. По-късно става ГЕРБ-ер, а в последствие и областен управител на София в първия кабинет "Борисов". След това става депутат и председател на комисията по правни въпроси - една от най-важните в Народното събрание. 

"Не са нито по-красиви, нито по-умни..."

След като положи клетва, новият правосъден министър обяви, че ще продължи да следва стриктно актуализираната стратегия за реформа в съдебната реформа.

"Искам да подчертая, че ситуацията е изключително благоприятна с оглед положените усилия досега. Има възможност да отчетем много сериозен напредък. Следваме изпълнението на задачите, които бяха поставени в последния мониторингов доклад“, заяви Кирилов

Попитан за критика, отправена преди ден към номинацията му от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, че и като министър ще продължи да е "предан на "корупционния ред и върховенството на Цветанов и Борисов" и да прокарва "всяка законодателна перверзия, поискана от Сараите, Банкя или Къщата с буквите", Кирилов отвърна: 

„Не искам да отговарям на такива въпроси, чието задаване е отвъд добрия тон, но и отвъд правото. Бих искал да кажа на всички, които са на ръба на закона в тези интерпретации, че те не са нито по-умни, нито по-красиви от действащите юристи както в Народното събрание, така и в съдебната система."

Кирилов не пожела да каже кое е името, което се обсъжда в ГЕРБ за негов наследник в правната комисия. Подчерта, че има варианти. 
Неофициално имената са това на Димитър Лазаров и на Десислава Атанасова, твърдят представители на управляващото мнозинство.

Общинарите ще подават имуществени декларации

Първата задача, която Бойко Борисов постави преди ден на новия правосъден министър, е ремонт на антикорупционния закон. Причината - от Европейската комисия е пристигнало писмо с критики, че общинските съветници могат да бъдат извадени от обхвата на публичните длъжности, които подлежат на деклариране на имущество и проверки от КПКОНПИ. Предложението представителите на местната власт бяха са извън антикорупционните правила дойде в края на 2018 г. с промени в същия закон, внесени от ГЕРБ и ДПС. Вносителите поименно са Данаил Кирилов и Хамид Хамид. Неотдавна - по време на заседание на правната комисия, двамата обявиха, че оттеглят тази идея (вероятно именно заради критиката от ЕК - б.р.) и решиха  работна група да продължи да работи по конкретните текстове. 
 
Днес Кирилов съобщи, че групата се е спряла на вариант общинските съветници да подават имуществени декларации. Но да се променят някои текстове, свързани с правилата за несъвместимост с изборната длъжност. За пример бе дадена ситуация, в която общински съветник, който по професия е лекар, има кабинет под наем в общинска поликлиника. По думите му това не би трябвало да е конфикт на интереси и причина за отстраняване на общинар.