Валери Симеонов има фиксация върху мен. Трябва да обясни дали става въпрос за личен интерес, интерес към поста министър на туризма или друго. Това заяви ресорната министърка Николина Ангелкова в студиото на Нова тв. Ангелкова, която вчера от летището дава обяснения за свой апартамент по "сигнал" на съпредседателя на Обединени патриоти, направи това и днес в телевизионното студио.

Както Клуб Z писа, от два дниСимеонов говори за придобито жилище от министър от ГЕРБ, на което премиерът Бойко Борисов трябвало да обърне внимание. Днес в кулоарите на Народното събрание той даде и точен адрес, квадратура и сума: София, "Овча Купел", улица "Бързарица" №2; 142 кв. метра, 61 000 лева. Така зададените параметри отговарят на имот на Ангелкова. Закупен е преди 11 години, когато Ангелкова не е била в политиката, а в частния сектор.

В декларацията на министърката за 2017 година (подадена през 2018 г., както е по закон) апартаментът с гараж е описан като придобит през 2008 г. със собствени средства и дарение на цена от 75 000 лева (528 лева на квадрат, или 264 евро). Същото жилище министърката е декларирала и през 2017 г. Като посчената там цена е 61 519 лева (433 лева за кв.м, или 216 евро кв./м). За първи път Ангелкова декларира въпросното жилище с гараж през 2012 година с назначаването й за заместник-министър в Министерство на регионалното развитие и благоустройството (тогава и възниква задължението й да попълва имуществена декларация - б.р.). Описаната тогава цена е 61 519 лева, като е посочено дарение от родители като произход на средствата.  

Според сайта imot.bg през 2008 г. тристайно жилище в "Овча купел" е струвало средно 90 000 евро.

Оказа се, родителите на министърката са закупили жилището на етап груб строеж и на пазарна цена (75 000 евро). Грешка при попълването на декларациите й е довела до вписването не на пазарната, а на данъчната оценка от 61 519 евро. Това обясни Ангелкова вчера, обясни и днес.

"Изобщо не съм очаквала, че такова внушение ще бъде направено от г-н Симеонов, защото този апартамент е закупен през 2008 г. Искам да подчертая, че не съм се занимавала с политика, а в частния бизнес и винаги съм заемала високоплатени длъжности. Родителите ми имат бизнес от 1992-1993 година. Имам само един имот. Другият е на дъщеря ми, подарен от родителите ми. Не е нередно родителите ми да имат средства", посочи днес министърката, за която е известно от подаваните през годините данъчни декларации, че е влязла богата в политиката.

И сама изброи с какво е разполагала при първото си назначаване в редиците на администрацията и политическите кабинети през 2011-а: имоти, лек автомобил, влогове от над 400 000 лева.

"Аз като юрист бих искала да се основавам на факти, а не на твърдения. Аз наистина не мога да си обясня внушението, което се опитва да направи и неговите силни чувства... 

Защо пак преди началото на летния сезон има изблик на лични чувства. Миналата година по същия период имаше внесен сигнал срещу мен в прокуратурата. Не толкова шумно обаче бе разпространен отговорът на прокуратурата.

Защо е направено вчера? Защо се опитва да се пришива един казус, който няма нищо общо с т.нар. Апартаментгейт? Какъв е неговият личен интерес - лично към мен, към поста, който заемам? Явно има някаква фиксация, която той трябва да обясни.

Нещата са прекалено лични и искам да задам въпрос какъв е този личен интерес и каква е тази фиксация. Ако органите преценят, могат да направят проверки. Аз съм може би най-проверяваният човек и министър, така че нямам никакви притеснения и ще се радвам ако бъда проверена още един път. Пак казвам: трябва да работим с факти и документи, а не с твърдения, които са и неверни", заяви още Ангелкова.

И даде заявка:

"Мога да докажа всеки един лев, който съм похарчила. Всеки един лев е с доказан произход, с платени данъци."

Ангелкова е разговаряла с премиера Бойко Борисов още вчера, като му е обяснила същото. Както е известно, вчера Борисов призова всички със съмнителни имотни сделки или да подадат оставки, или да излязат в дългосрочен отпуск докато траят проверките. 

"И вчера заявих - каквото заяви премиерът, аз ще го направя. Ние в ГЕРБ сме с изключително висок морал", обяви министърката.

Иначе Ангелкова и Симеонов имат дълга история на противопоставяне. Като ресорен вицепремиер Симеонов я обвиняваше в раздаване на концесии на плажове на представители на бившите силови групировки; после двамата влязоха в конфликт и покрай намерението на Симеонов да въведе тихи часове в курортите. Търкания имаха и по отношение на няколко големи заведения по плажовете, за които лидерът на НФСБ твърдеше, че са незаконни, а министърката - обратното. От неговата партия се противопоставиха и на желанието на Ангелкова да продължи да раздава концесиите на плажовете като изключение от новоприетия специален Закон за концесиите. В резултат - той на няколко пъти поиска оставката й.