Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Спорният небостъргач на "Артекс", за който се счита, че е в основата на скандала с евтините имоти на властта, е на ръба на закона. За "Златен век" няма презаверено разрешително за строеж.

Това стана ясно от изявление на главния архитект на София Здравко Здравков, цитиран от бТВ.

За момента не е ясно законно ли е строителството на 34-етажната сграда в столичния квартал "Лозенец", се разбра от думите на Здравков. Според него ДНСК трябва да каже дали това е така и в случай че е незаконно според правилата, незаконната част би трябвало да се премахне.

По думите на Здравков разрешителното за строеж на "Златен век" не е презаверявано, а това е можело да се случи до ноември 2018 г. Главният архитект на София не можа да отговори на въпроса по какви правила строителството продължава и в момента. 

Освен това в тази сграда според издадените разрешителни не би трябвало да има жилища. Тя е административна и обектите вътре са описани като ателиета. Ако се продават като апартаменти, хората трябва да знаят, че ще плащат по-високи данъци, допълни главният архитект.

Той потвърди, че е получавал есемеси за натиск от собствениците на строителната компания - сем. Мирянови, но отказа да ги покаже. Коментира също, че те не са единствените, които се опитват да му влияят. 

Както е известно, в края на 2016 г. депутати от ГЕРБ предложиха изменения в Закона за устройство на територията, приети в началото на следващата година, с които бе увеличен от 5 на 10 години срокът за валидност на разрешителните за строеж на определени категории сгради, при положение че има реално започнати дейности по изграждане. Поправката няма ретроактивно действие.

В този смисъл не стана ясно и защо в документацията за строежа на "Златен век" се взема предвид позицията на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, че за сградата трябва да важат новите правила и съответно разрешителното за строеж да е 10 години, а не позицията на регионалния министър, която казва, че писмото на нейния подчинен няма правна стойност.

В "тълкуването" на закона от Йовев се посочва, че срокът за "Златен век", който е трябвало да бъде завършен през 2017-а, се удължава до 2020 г.

Коментари

 's picture

Бобо

главния архитект

Че то момчето от архитект в Червен Бряг го пратиха в София , какво да ви отговори като не разбира , да питат Елен Герджиков и Кошута Фандъкова ....

Ами да си строи този х..й в Червен бряг!

Там може да стане градската гордост, а може и да го набият... Въобще за никой в бранша не е тайна, че такова мащабно строителство по правило е свързано с пране на пари. Както се оказа от множеството купувачи на промоция: Артекс вероятно е пощенска кутия за рушвети (освен всичко друго). От кого и за какво са рушветите обаче е въпросът.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.