Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министърът на правосъдието Цецка Цачева подаде оставка, а премиерът Бойко Борисов я прие. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет близо два часа след първоначалната информация за решението й да напусне кабинета. В краткото съобщение се казва, че двамата са разговаряли и обсъдили свързаната с името й имотна сделка.

"Пред премиера министър Цачева заяви решението си, че подава оставка и не желае създалото се напрежение да се пренася върху работата на правителството", завършва съобщението.

По предварителна информация от кабинета на правосъдния министтър се очаква Цачева да направи изявление в Стара Загора, където има планирано събитие. 

Оставката на министъра трябва да се гласува в парламента. Дали обаче мнозинството ще я приеме? Минути след съобщението за решението на Цачева коалиционните партньори от ВМРО дадоха да се разбере, че управляващото мнозинство може и да я защити. А лидерът на "Атака" Волен Сидеров видя "морален акт" в решението й.

"Подкрепяме моралния акт на Цецка Цачева. Това е личен избор. Това е морална постъпка. Подкрепям подобна постъпка. Нормално е, когато има конкретни обвинения към теб, като човек, който представляваш изпълнителната власт, да предприемеш подобно действие“, заяви зам.-председателят на ВМРО и депутат Юлиан Ангелов, цитиран от "Фокус".

Доколко ще бъде приета нейната оставка, Ангелов заяви, че не може да гарантира

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов побърза да уточни, че оставката на Цачева няма да е проблем за стабилността на правителството. 

"В края на краищата всеки министър преценява в каква ситуация, по лични причини или политически да подаде оставка. Това не означава, че тя ще развали мнозинството в парламента, ще го разклати или ще го направи по-нестабилно. Във всеки един четиригодишен мандат има множество оставки, много смени на министри, смени на други административни постове", коментира той.

Попитан дали трябва и Цветан Цветанов да подаде оставка, лидерът на ВМРО заяви, че не може да каже.

Волен Сидеров обаче очаква размествания в ГЕРБ и намекна за отнемане на правомощия на Цветанов

"Очаквам за Цветан Цветанов да има раздвижвания. Той не заема министерски пост. Там не можем да говорим за оставка. Той е председател на ПГ на ГЕРБ и обикновено на предизборния щаб. Моите очаквания са, че и там ще има някакви промени. Това е работа на ПП ГЕРБ. Такива са ни очакванията, защото виждам, че г-н Борисов работи по този начин"

"Малко се митологизира личността и значението на г-н Цветанов, като едва ли не машината за избори, без която ще рухне. Не мисля, че е така. ГЕРБ ще направят изборите и дори той да не е председател на предизборния щаб"

"Мога да ви дам пример с предишни информации на силни фигури, които са излизали от ръководство. Не става така разцепването на ГЕРБ, там спойката е друга", сподели Сидеров.

По думите му случаят с Вежди Рашидов е съвсем друг. "Той има парите да си купи и къща, и апартамент. Там не можем да говорим, че политиката му дава някакви привилегии", смята лидерът на "Атака".

Предисторията

Тази седмица след разследване на "Свободна Европа" и "Антикорупционен фонд" стана известно, че зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, правосъдният министър Цецка Цачева, зам-министърът на спорта Ваня Колева (кумица на Цветанов) и депутатът на ГЕРБ Вежди Рашидов са купили на занижени цени луксозни апартаменти в столичния квартал "Изток" от фирма "Артекс". 

Още в четврътък от Брюксел премиерът Бойко Борисов предупреди, че ще има "тежки решения"

„Дори само нарушение да има... Внимателно ще проследя тези сделки, мога да ви уверя. Защото решенията в случая са много тежки. При това в много кратко време преди изборите. Винаги в ГЕРБ сме взимали верните решения и това, че другите са маскари, нас не ни оправдава...", коментира Борисов.

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) обяви, че започва проверка на апартаментите на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева.

Малко преди това самата Цачева съобщи, че е поискала доброволно проверка не само от КПКОНПИ, но и от прокуратурата. 

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в момента е на посещение във Вашингтон

В петък той заяви, че няма от какво да се срамува. 

"Няма нищо, от което да се срамувам. Напълно съм убеден, че няма нищо незаконно около моите имоти. Плащанията са направени по банков път, всичко е прозрачно. Сделката е публична, минала е и през агенцията по вписванията. Ако имам нещо да крия – щеше ли всичко да бъде толкова публично. След като проверките срещу мен покажат, че не съм извършил нищо незаконно – ще получа ли извинение.", коментира Цветанов.  

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

???????????????

"Подкрепяме моралния акт на Цецка Цачева" за една НЕ МОРАЛНА постъпка.. Цирк.. На Шкембе Воеводата и сие.. Дето нямаше морал да подаде остаФка за фабрикуваните нови българе.. А иначе - и тоя филм по сценария и режисура на ПП ГРОБ и ДА СЕ СВЕТИ ИМЕТО му по Псалм 91 на евангелистите, сме го гледкали.. "НЕДАДЕНИЯ ДЕЛЯНЧО" му бе заглавието..
Ray Garraty's picture
Ray Garraty
infidel

.

От изказването на Каракачанов разбирам, че за него е по-важно да тече мандата на правителството и да не му клатят стабилността, от колкото каквато и да е реакция срещу някаква си там корупция?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.