Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Възстановяване на разрушената дюна край къмпинг "Смокиня" е най-тежкото административно наказание, което може да бъде наложено на собственика на терена, отговорен за унищожението на природния обект Иван Нончев. Той притежава каравана на плажа и е наредил багер да заравни дюната, за да не пречи на изгледа му към морето. Поне това твърдят свидетели, а в момента по случая работи прокуратурата.

Вариантът Нончев да бъде наказан като възстанови унищоженото обясни екоминистърът Нено Димов в Народноо събрание днес. По думите ву обаче първо ще се изчака държавното обвивение да приключи разследването дали деянието не е престъпление. И след като се види дали Нончев ще носи наказална отговорност ще се прецени дали да му бъде наложено административното наказание. 

По думите на Димов обаче не е изключено точно в този случай за първи път в историята за се използва законовата възможност да се разпореди възстановяване на природен обект.

"Най-крайната санкция, която трябва да може да бъде предприета, е възстановяване, което до този момент не е правено и трябва да видим как ще стане, нещо което е създавано толкова дълъг период от време как ще се възстанови. Това със сигурност ще бъде предизвикателство", обясни министърът. 

Той коментира и останалите случаи на спорни строежи по морето. На "Арапя" няма защитена територия и от гледна точка на екологичното законодателство там няма пречка за строителство, каза министърът. Инвестиционният проект е одобрен още през 2005 г., а територията по документи не е гора, обяви той. 

Ситуацията на обектите край Созопол обаче се оказа различна.

"Там има нарушение на предписанията на екологичното законодателство, които не са свързани с конкретното строителство, а са действия, които са около строителството. На едното място има срутване на земна маса върху плажа. Там е направено предписание да се почисти, да се вземат мерки да не се повтори и е направен акт за административно наказание", заяви Димов.

Строителят на другия обект е изнесъл изкопна земна маса извън съгласуваните граници. Съставен му е акт и е разпоредено почистването на замърсения район.

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.