Окръжната прокуратура в Бургас се самосезира по медийни публикации и изпрати на място служители на МВР, които да разследват случая с разораните дюни на къмпинг "Смокиня" край Созопол.

"Колегите от МВР са на място, за да се установи статута дали са дюни по смисъла на Закона за устройството на Черноморието и дали има извършено престъпление, както и кой го е извършил. Наказанието е затвор до 3 години или глоба от 10 до 100 хиляди лева и обществено порицание", каза говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от Нова тв.

До момента няма информация какво е установила проверката на униформените. Ако се установи, че законът е бил нарушен, прокуратурата ще започне разследване по същество. Утре предстои нова проверка на регионалната екоинспекция по случая. Поканени са и представители на концесионера на плажа. От институциите не съобщават до момента кой е той, но според последните решения на Министерския съвет за отдаване на плажове в района през 2015 г. е бил сключен нов договор за концесия с "Черноморска брегова група" ООД.

От управата на къмпинг "Смокиня" заявиха пред "Нова телевизия", че точно тази територия, за която става дума, не е в тяхно владение.

Сигналът за разоарин дюни беше подаден в събота - 12 януари, като първи за случващото се съобщи музикантът Васил Гюров в социалните мрежи. Проверка на районната екоинспекция в Бургас установи, че увреденият имот е част от плаж "Смокини"- север, който е изключителна държавна собственост. Територията е от защитен вид и е част от крайбрежната плажна ивица, отдадена на концесия и под наем от Министерство на туризма. Според експерти част от дюните са трайно увредени от тежката техника, която е била използвана на място. Все още не е ясно кой е извършителят.