Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Регионалното звено на екоминистерството в Бургас е направило незабавна проверка на разораните дюни на къмпинг „Смокиня“. "Увредени са дюнни местообитания в защитената територия на природна забележителност пясъчни дюни местност „Каваци“, съобщиха от министерството. От министерството на туризма пък започнали проверка срещу неизвестен извършител.

"По време на проверката не се установи извършителят на деянието, увреденият имот е част от Морски плаж „Смокини“ север – изключително държавна собственост, вид на територията Защитена, НТП Крайбрежна плажна ивица, отдаден на концесия или под наем от Министерство на туризма. В първият работен ден РИОСВ Бургас ще извърши повторна проверка за определяне на точни координати от засегнатия имот.", уверяват от екоминистерството

Оттам посочват, че на проверката ще бъде поканен концесионерът или наемателя на плажа, който ще бъде подведен под административно наказателна отговорност.

От министерството на туризма също казаха, че започват проверка.

"Експерти на ведомството на място ще установят дали има незаконни дейности. В прерогативите на ведомството се включват териториите на морските ивици, по закон то не е оторизирано да прави проверки на имоти до плажа”, посочват оттам.

За поредното посегателство срещу защитени зони по българското черноморие съобщи в профила си във Фейсбук музикантът Васил Гюров. Той разпространи снимки от къмпинг "Смокиня", на които се виждат разорани от машини дюни. От пресцентъра на Министерство на околната среда и водите съобщиха пред Клуб Z, че знаят за случая, но ще изпратят проверка в понеделник, защото служителите на регионалното звено са почивка в събота.

Дюните са географски феномен и затова на много места са защитени срещу човешка намеса. А Черноморски подвижни (бели) дюни са записани в Червената книга.

"Така изглеждат днес защитените дюни на к-г Смокиня! Много удобно - през януари. Единствения коментар: ИЗМЕТ !!!", написа Гюров във Фейсбук.

Ключови думи

Коментари

Спрете продажбата на

Спрете продажбата на собственост на не-ЕСци и ще спрете орането.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.