Бизнесменът Николай Банев намери трибуна от ареста - фейсбук. Късно снощи задържаният по обвинения за парични и данъчни престъпления Банев в две публикации в профила си в социалната мрежа се оплака от условията в следствения арест, обяви себе си и съпругата си Евгения за невинни и обвини държавата и настоящите управляващи за фалита на "Полимери". Причината - задължения и отказ от плащания към завода от страна на Националната електрическа компания, която е част от Българския енергиен холдинг.

"В небоядисвани от 20 години стаи с площ около 11-12 кв. м са разположени 4 човека с „турска” тоалетна и мивка „на разположение”, без топла вода. Матовите прозорци не пропускат слънчева светлина и до тях има достъп, защото са с решетки на 70 см пред тях, непозволяващи да се отварят или чистят. На баня се ходи два пъти седмично. А „престоят на въздух” е 1 час на площадка - малко по-голяма от килията. В стаята няма нищо друго, освен две метални легла на два етажа и вграден в пода малък метален стол – 1 бр. - и малка метална маса", гласи част от описанието на условията от Банев.

Той е вторият известен арестант, който повдига темата за условията в арестите след бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева. Министърката на правосъдието Цецка Цачева обаче обясни тогава, че арестите са препълнени и ако тръгне да се прави ремонт - задържаните нямало къде да бъдат преместени за това време. Макар и да призна, че помещенията са в недобро състояние, според Цачева имало подобрение.

Освен за условията в ареста и невинността на семейството Банев говори по същество и за Българския енергиен холдинг, управлението и как държавата и управляващите в момента носят отговорност за фалита на "Полимери". Причината - НЕК, която е дъщерно на БЕХ държавно дружество, дължала на завода 50 млн. лв. В предишните си два мандата на премиерския пост Бойко Борисов знаел за това, твърди арестуваният бизнесмен. 

"Защо българските медии трябваше да чакат Европейската комисия да глоби БЕХ? Нима през цялото управление на Борисов и преди него енергийната "държавна" система на България не е генератор на огромни загуби за българските предприятия и граждани? Нима едва сега медиите и експертите прогледнаха, че БЕХ е гилотина в ръцете на управляващите за всички, които искат да са му равностойни партньори или искат да спазва правилата, които функционират в Европейския съюз?" пита риторично Банев.

По думите му той и Евгения са в арестта именно заради БЕХ. „Полимери” АД днес е в несъстоятелност, но до това се е стигнало след умишлени действия. От БЕХ, изпълнявайки заповедите на началниците си, първо едностранно денонсирали договора си с „Полимери” и намалили два пъти месечните плащания по договора.

"Само след няколко месеца БЕХ чрез НЕК спря изобщо да плаща по договора, продължавайки да използва скъпоструващото съоръжение, носещо огромни загуби на „Полимери”, свързани с поддръжката, заплатите на персонала, данъците и начисляваното ДДС върху фактурите, издавани към НЕК (БЕХ), които НЕК не изплащаше", твърди Банев и пита тогава къде са били институциите, когато той ги е сезирал.