Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

От утре на територията на бившия завод "Полимери" в Девня ще бъде обявено бедствено положение. Това обявиха областният управител Тодор Йотов и кметът на индустриалното градче Свилен Шитов, съобщи БГНЕС.

Причината е в пробойна в един от резервоарите, където се съхранява отпадъчният продукт трихлоретан. В момента няма опасност за хората, живеещи там.

Предвид на това, че киселинността разяжда стените на резервоарите, единият вече е компрометиран и има пробойна. Вследствие на компрометирания покрив на цистерните в резервоарите се събира от снеговалежите и дъждовете вода. Тъй като относителното тегло на трихлоретана е много по-голямо, от водата в резервоарите над трихлоретана се образува водна фракция - водна шапка, която затруднява изпаренията на леките фракции на трихлоретана.

Предвид това, че една от цистерните е получила в годините пробойна и разцепване с размери 50 на 5 сантиметра, започва изтичане именно на тази водна фракция.

"Категорично заявявам, че реална пряка опасност за населението няма в момента, но косвено съществува потенциална опасност за създаване на разлив на трихлоретан, предвид лошото състояние на резервоарите. На основание закона за защита при бедствия и във връзка с недопускането на аварийни ситуации на територията на община Девня, съгласувано със заместник-министър председателя на България, с министъра на вътрешните работи и с министъра на околната среда и водите, от утре 28 февруари, ще препоръчам на кмета на община Девня да обяви частично бедствено положение на територията на завод "Полимери".

Това каза областният управител Тодор Йотов. Той заяви още, че целта на бедственото положение е предотвратяване от каквито и да са опасности на населението и околната среда, като то се въвежда и за провеждане на превантивни мероприятия за недопускане на авария.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.