"Хората проспаха момента на прехода към авторитаризъм. Трябваше да има лустрация. Чудовищната корупция е възможна, когато хората смятат, че властта им е завинаги. Ако лидерът има ограничен срок власт, той доста ще се позамисли дали да анексира Крим, да продължава ли войната в Донбас. Властта развращава, абсолютната - развращава абсолютно", заяви именитият руски писател Владимир Войнович в Киев.

В украинската столица Войнович е гост на Киевския панаир на книгата, където представи своя култов роман "Животът и необичайните приключения на войника Иван Чонкин", за пръв път преведен на украински език, съобщи сайтът "Вести.ua". (Припомняме, че книгата му е преведена на български език и наистина е изключителна.)

2001 г. Путин награждава Войнович с държавна награда.

Писателят, който подписа преди време антивоенното открито писмо на руската интелигенция в подкрепа на Украйна, е уверен, че рейтингът на Путин ще рухне: "Той беше максимален, когато взе Крим без нито един изстрел, но сега само 5% в Русия одобряват войната с Украйна. Колкото повече продължава войната, колкото повече човешки животи я платят, толкова повече ще падне рейтингът му. Путин ще загуби войната с Украйна. Казвам ви това като руски патриот!", заяви Владимир Войнович.

В интервю за израелския "9 канал" Войнович предупреди: "Ако Русия още по-дълбоко се намеси в донбаския конфликт, ако има истинска война - а тя вече е истинска - то нито Украйна, нито Русия ще издържат и ще се разпаднат." Според него обаче Русия ще се разпадне на по-малки части, отколкото Украйна.

Ставащото днес Владимир Войнович нарича "закъсняла гражданска война": "Това, че Съветския съюз се разпадна мирно, беше странно и даже противоестествено - такава империя да се развали без особени сътресения. Това, което се случва в Донбас, е съветско-комунистически реванш. Тези, които искат Новорусия, по същество искат съветска власт, те тъгуват по СССР. А Украйна се мъчи да излезе от съветския светоглед."

Войнович нарича Путин "умен, но не мъдър": "Той се опира на най-безмозъчната част от населението. Казват, че искал да влезе в историята. Но сега вече е по-добре да не влиза. Досега удивително му вървеше. Когато дойде на власт, цената на барел петрол беше 7 долара. После стана 150 долара, потекоха нефтодоларите, можеше и да се краде, и да остане малко за народа. И Олимпиада направиха, и Крим взеха без съпротива. Но Донбас - това вече е падане в капана."

На трезва мисъл у Путин вече не може да се разчита, смята писателят. Може да се разчита само на страха му.