Немалко наблюдатели на срещите с избиратели в предизборната кампания на сегашния президент на САЩ Доналд Тръмп са правили сравнение с книгата на Джордж Оруел "1984", пише британският в. "Гардиън" в редакционна статия. Подобно на описаното в нея, поддръжници на Тръмп скандираха "Заключи я" за противничката му на изборите Хилъри Клинтън и тогавашният кандидат-президент предизвикваше искрена омраза към присъстващите медии. След встъпването си в длъжност той започна да прави по-твърди изявления и възхваляваше физическото насилие. Миналата седмица той похвали конгресмена от Монтана Грег Джианфорте за физическо нападение срещу репортер на в. "Гардиън". 

При подобен отровен политически климат е плашещо, че бомби в тръби бяха изпратени на Хилъри Клинтън, телевизия Си Ен Ен, бившия президент Барак Обама, вицепрезидента му Джо Байдън, на други високопоставени политици от Демократическата партия и на известни критици на Тръмп като актьора Робърт де Ниро. Но почти толкова плашещо е, че никой не беше наистина изненадан. Думите, изпълнени с омраза, не само сплашват, а оправдават и физическо насилие и подтикват към него.
Първите пострадали от политическо насилие в мандата на Тръмп бяха републиканци - конгресменът Стив Скалийз и други. Нападателят беше доброволец в предизборната кампания на Бърни Сандърс, който бързо и категорично осъди насилието. За разлика от него, тази седмица Тръмп определи насилието и заплахите с насилие като заплаха за демокрацията - но след това заяви в Туитър, че недоволството е предизвикано от "нарочно неверните и неточни съобщения на Водещите Медии, които аз наричам Фалшиви Новини". Той не само обвиняваше жертвите, а и подклаждаше гнева, който вече беше доказано опасен. И президентът на САЩ го направи нарочно.

Когато Тръмп отправя нападки срещу медиите, политици от Демократическата партия или насочващи се към САЩ мигранти, той го прави не само за да угоди на основните си поддръжници, а и защото гневът и омразата сами по себе си обединяват и зареждат с енергия до краен предел тези политически сили. Язвителните критики са не само последствие от политическите възгледи, а и важен инструмент в изграждането и мобилизирането на десния популизъм по света. 
Финансистът милиардер Джордж Сорос, който също получи бомба, беше демонизиран в Източна Европа. В Бразилия Жаир Болсонаро нарече бежанците "измета на света", а филипинският президент Родриго Дутерте заяви, че "с удоволствие ще избие" 3 милиона наркомани. Когато политическите опоненти и хората в уязвимо положение се дехуманизират и третират като врагове, дебатите и компромисите са невъзможни - единственият вариант е унищожението. Политическата история на САЩ и на други страни е донякъде история на този вид насилие. За да му се противопоставим, трябва да разбираме истинската му цел и ползата от него, подчертава в. "Гардиън".

Само часове след като бяха съобщени новините за изпращането на бомби до влиятелни личности от Демократическата партия, в някои консервативни медии се появи нова теория на конспирацията - че те не са имали за цел да наранят очевидните мишени, а са организирана от левите сили "операция под фалшив флаг", целяща да покаже консерваторите като склонни към насилие радикали преди предстоящите следващия месец избори, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".
Теориите на конспирацията винаги са били част от американското общество, но те станаха свръхактивни в епохата на Тръмп, когато кабелните мрежи и податливи социални мрежи подготвят бързо теории, които за секунди стигат до милиони хора. Често официалното обяснение не е чуто на фона на многогласния хор от причудливите идеи и жадни за внимание поддръжници на определени политически идеи - които започват да ги разпространяват още преди формулирането на основано на факти становище.

Скрийншот от сайта на Би Би Си.

Теорията за организираната от левите сили "операция под фалшив флаг" се зароди часове след откриването на първата бомба. Влиятелни консервативни коментатори като Ан Култър подкрепиха тази теория, която обяснява заплахите срещу водещи демократи, без да хвърля вината върху политическите им опоненти. 
Обикновено конспиративните теории за "операции под фалшив флаг" не получават особено внимание в политическия дебат в САЩ. Но техният дух продължава да живее във вселената на подкрепящите Тръмп медии. Поддръжници на теории на конспирацията, които някога щяха да ги проповядват по улиците, днес имат трайни последователи в социалните мрежи и по кабелните телевизии. Причината за това е, че сега е много по-лесно за обикновения потребител да открие подобна история, например в Туитър, отбелязва Ана Мерлан, авторка на книгата "Република от лъжи", посветена на теориите на конспирацията. 
Понякога тези, които поставят под въпрос очевидните мотиви, се оказват прави, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Но те са привлекателни и защото позволяват прехвърляне на вината. Самият Тръмп е направил повече от всеки друг за разпространението им. Докато той е президент на САЩ, подобни теории ще продължават да се появяват - а някои официални представители ще ги приемат сериозно, подчертава в. "Ню Йорк таймс", пише БТА.