Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Софийска опера и балет изразява искреното си възмущение и потрес от извършеното посегателство срещу Мемориалния парк на мира в гр. Хирошима, за което японските власти проверяват двама служители от техническия екип на турнето на Операта в Япония.

Оттам се разграничават от извършителите, които "трябва да понесат с цялата тежест на закона и последствията от действията си" . 

Това се казва в официално изявление  на Операта по повод случая с поругания мемориал на жертвите от ядрената бомба в Хирошима. Днес стана ясно, че българите, надраскали върху паметника в Хирошима "Локо София", са осветители от културната институция.

Ето цялото писмо до медиите:

Осъждаме този вандалски акт, който засяга по недопустим и непристоен начин паметта на жертвите на атомната бомбардировка от 06.08.1945 г.

Това е ужасно поругаване по хулигански подбуди на символа на една световна трагедия.

Поднасяме извиненията си на японския народ, който стана жертва на необмислените постъпки на български граждани, решили да изразят футболните си пристрастия по крайно обиден и неуместен начин. Те трябва да понесат с цялата тежест на закона последствията от действията си.

Софийска опера и балет категорично се разграничава от извършителите, като същите нямат място в трупата ни и затова прекратяваме напълно отношенията си с тях. Изразяваме готовността си за всякакъв вид съдействие на японските власти при провеждане на разследването по случая.

Признателни сме за щедрото гостоприемство, с което бяхме посрещнати на японска земя. Изразяваме искреното си съжаление, че плодотворната ни съвместна дейност вече 20 години, посветена на красотата и изкуството, както и последните триумфални успехи на представленията на „Кармен“ и „Турандот“ на Софийската опера и балет в Япония, бяха помрачени от този неприятен инцидент.

Писмото е подписано от директора на операта акад. Пламен Карталов.

Софийска опера е на турне в Япония от 1 до 18 октомври.

„Научихме го тази сутрин в 4 ч.“, обясни пред БНТ1 Карталов.

Запитан за причината за постъпката на неговите служители, директорът на институцията твърди, че вандалите трябва да отговорят на този въпрос. Той потвърди, че двамата ще бъдат уволнени.

„Полицията да се справи с тях и след това ние ще видим какво ще правим –казва Карталов. – Но ние сме решили – те са извадени от състава на операта. Как да поема отговорност заради личната им хулиганска постъпка?!

На този голям успех на Софийската опера и на този триумф на българската култура в Япония в седмото ѝ гостуване – безпрецедентен. Как да ви обясня? При една абсолютна отговорност и дисциплина при всички творчески състави и оркестър, хор, балет, солисти – двама души излизат от поведението си и виждате какво се получава. Ние нямаме персонална вина за тяхното поведение.

Позорът, които тези хора ни създадоха, ние не може да го извиним.

Знам, че само много се срамувам заради едни българи, които нямат нищо общо с България.“

Трупата предстои да се извини и от сцената на представлението си в Хирошима.

Коментари

Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Академик Карталов: Срамувам се за едни българи, които нямат нищо

Уважаеми г-н академик Карталов, най-лесният и формален начин да се осъди грозната постъпка е, да се заяви, че тези „герои” „нямат нищо общо с България”. Тези хора не са саморасли, те са плод на семейно възпитание, на училищно образование, продукт на цялото общество, те са синове на България. За нещастие те са родени и възпитани в държава от руско-турско-азиатски тип: неуредена, мръсна, пълна с фасове, бедна, беззаконова, крадлива и с подчертан дефицит на бъдеще. За да я задържи в своята сфера на влияние след Освобождението, Русия изолира България от Европа, и днес България е това което русите са искали да стане – Руска България, тоест болна България. Руското политическо опекунство и насилничество спъват просперитета на държавата ни, ограбват ни перманентно с неизгодни за България икономически договори. Само Бог знае колко и каква руска резидентура има в България. От държава с уникално висок отрицателен прираст от минус 6,5 промила, с по-ускорено топене на българския етнос в сравнение с турския и циганския, с прогноза през 2030 г. 59 на сто от територията ни да е заета от демографски пустини в резултат на некомпетентно управление на държавата ни, не може да се очаква да отгледа по-добри синове. Разбира се, ще има и елитна продукция, но не тя ще е лицето на България. Господин академик Карталов, за да не се случват подобни грозотии, трябва да оздравим държавата си като отстраним користната руска и турска намеса във вътрешните ни дела, като на изборите изберем по-образовани управляващи.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.