Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Двама осветители от Софийската опера са вандалите от Хирошима. Това е потвърдил за БНТ директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Двамата вече са уволнени и са извън състава на турнето в Япония. Гастролът на Софийската опера и балет в Япония започна на 1 октомври и ще продължи до 18 октомври. 

Мемориалът на мира в Хирошима, посветен на жертвите от атомната бомба от 6 август 1945 г., е станал жертва на български вандали, съобщи преди ден японската телевизия Ann News. Паметникът на културата, който е под защитата на ЮНЕСКО, осъмна с надписи с черен спрей, включително и името на българския тим от Втора професионална лига - "Локо София".

Министерството на външните работи на България поднесе извинения на Япония заради неприятния случай.

"С възмущение посрещнахме новината за хулиганската проява срещу Паметника на мира в Хирошима. Намираме за възмутително и крайно неуместно изразяването на футболни пристрастия върху този световен паметник на културата на ЮНЕСКО в памет на жертвите на ядрените бомбардировки. Категорично осъждаме посегателството и поднасяме извинения на приятелска Япония", се казва в позиция на българското МВнР.

Пазачът на комплекса разказа, че е открил този и още два подобни надписа в понеделник. Единият е бил върху ограда за ремонт около самия музей, другият - върху пейка в близост до купола, а третият - върху вратата на сградата за събиране на боклук. Надписът върху оградата е бил заличен лесно, но останалите - включително на една от пейките - ще изискват повече време и усилия.

Полицията обяви, че преглежда записите от камерите и вече издирва извършителите. Според органите на реда надписите са били изрисувани в периода между неделя вечерта и понеделник сутринта.

От градската управа обявиха, че са изключително разочаровани от вандалската проява върху едно от най-емблематичните места в града, което се посещава целогодишно от хора от цял свят, предаде NHK World Japan.

Официална реакция имаше и от "Локомотив София", в която остро се осъжда вандалската проява.

"Подобни прояви на запалянсковски страсти върху паметник на културата са крайно грозни и не хармонират с нашите разбирания за фенско поведение", се казва в нея.

Новината за спорните проявления на българския гений зад граница предизвика много коментари в социалните мрежи.

"Скандал е, защото е в Хирошима. У нас почти всички паметници са вандализирани. Често със свастики. И това се приема безучастно. "

Тази позиция застъпи началникът на кабинета на президента Иво Христов.

 "Убеден съм, че това се случва за първи път и японците ще положат доста усилия за да асимилират що за същества биха направили това. Ние ги знаем, свикнали сме им. Те са едноклетъчни и разбират само от едно- бой, докато дишат", смята Тодор Митров. 

 

"Добре, какво може да те подтикне в подредена страна като Япония, сред мили хора, които правят един за друг добро, да вземеш и да изпишеш на мемориал "Локо София"?! Какъв идиот трябва да си, каква агресия трябва да те тресе и как е възможно да не те е срам?! Защото мен сега много ме е срам. Като българка, като човек с респект към историята, хората и тяхната държавност", реагира Мария Касимова.

 
Бившият икономически министър Божидар Лукарски, известен с пристрастията си към "Локомотив София" вчера реши да се опита да бъде духовит:

"Само да уточня, за да разсея спекулациите! В България съм, не съм в Япония!" 

Писането на мемориали и исторически забележителности по света от българи не е прецедент.

През 2015 г. в Италия разбраха кой е Благой Георгиев - не заради качествата му на футболист, а заради опита му да се увековечи на Колизуема. Български футболист е арестуван в Рим в опит да издълбае с монета инициалите на името си на колона в Колизеума, съобщи тогава италинската преса.

33-годишният играч и годеницата му Есмер Омерова посетили една от най-големите световни забележителности. Там Благой се вдъхновил и решил да изпише първите букви от имената им на една от колоните, но охраната забелязала това и реагирала моментално. 

Коментари

отдавна

Отдавна, когато бях ученик, учителите ни учеха, че "имената на глупците висят по стените". Тогава глупците имаха по-малки възможности - не излизаха извън България, нямаше спрейове. Но глупци , за съжаление, винаги ще има.
 's picture

Радев

Много държави съм посетил, но

Много държави съм посетил, но най-силно съм впечатлен от Япония. Толкова учтиви, чисти, усмихнати и възпитани хора не съм виждал никъде другаде. И колкото и да е чудно, въпреки десетте хиляди километра, които ни делят, там имат чудесно отношение към България. Това не е мит, а реалност, в която съм се убедил с очите си. И баш там да се насерем, да покажем байганьовщината си, да се прочуем...Просто нямам думи...
i l's picture
i l
ivanll

Току-що феновете на Локо

Току-що феновете на Локо София от 12 станаха само 5 ...
 's picture

д-р Петрoff

Алеко, Алеко....

Колко си актуален и днес.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.