Между традиционните „големи“ новини от вчера – обичайните далавери, „Южен поток“, грабежа КТБ, мачкането на „неправилни“ политици от една жълто-кафява медийна империя (цитирам Георги Първанов), развълнува ли ви една по-малка? Не ви ли прилича България на скапания асансьор, който литна в пропастта? Уби жена – за зла ирония, служителка в Министерството на транспорта, и прати друга в кома. По втората „здраво място не е останало“, както кратко обобщи шефът на болницата...

Разбирате ли за какво става дума? Осъзнаваме ли докъде сме пропаднали? Не говорим за агрофондове, за милиардните кражби, за мегамафията, засмукваща всяка обществена поръчка, за вонящата съдебна власт и всичко друго, контролирано от един човек... Говорим за едни прости асансьори, егати!

Следихте ли новините? 76-годишен техник има договор, че поддържа 5000 елеватора. Нищо против нямам възрастните специалисти, но още пò нямам против математиката. Която показва, че му се падат по 34 мин на всяко едно съоръжение, ако не почива никога в живота си... Фирма с 6-има служители смуче пари да надзирава 12 000 съоръжения. Има 15 акта, но това не води до нищо. На другата, която технически трябва да поддържа асансьорите, нямало как да ѝ бъде отнет лицензът, защото „на хартия“ отговаря на всички изисквания. Може да я глобят – от 200 до 500 лв. А и да й отнемат лиценза, тя ще си го върне веднага, защото някой е написал такива правила.

На „чисто нов“ 4-годишен асансьор (на фона на възрастта на блока) са му сложени две, а не 4 въжета. Които са се протрили и скъсали. Къде са другите две? И как така преди месец му е правена редовна проверка? 

Не изреждам тези неща, просто за да дописвам некролога на горката жена. А като примери – илюстрации за българското „всичко“. Огледайте се навсякъде. Срещането на честен човек за каквото и да е, който да не поиска подкуп, е по-скоро събитие. Сякаш сме мутирали в някакви глисти – приемаме за най-нормално... да живеем в такова място.

Да продължим ли аналогиите с държавата Ръ. Бъ.? Скъсването, пропадането, краденето, или в най-добрия случай „икономията“ на въжета, ок - те са вече факт. Още две неща не са сработили на този асансьор – пружините отдолу, които трябва да омекотят евентуално падане. Омекоти ли някой главоломното свободно падане на цяла България – будните медии ли, истинската опозиция ли, честните синдикати и НПО-та? 

И страничните клинове – нещо като внезапна спирачка, които трябва да задействат, за да не се стигне изобщо до намесата на споменатите пружини. Тях някой ни ги е избил много отдавна.