ИТАР-ТАСС внезапно и в последния момент отмени пресконференцията на известната руска писателка Людмила Улицка по повод награждаването ѝ с Австрийската държавна награда за европейска литература. Улицка си позволи да пусне есе срещу руската политика и агресия в списанието Spiegel и властите реагираха незабавно. Както съобщи в своя Facebook профил правозащитничката Ирина Ясина, от официалната руска информационна агенция, в чиято сграда трябваше да се състои пресконференцията, обяснили, че в залата се спукала тръба.

"Не зная дажа какво да кажа. Бедните страхливци, от какво се уплашиха? От това, че руски писател ще каже истината за тях?", написа Ясина.

Самата Улицка узнала за отмяната на пресконференцията на път към ИТАР-ТАСС. Тя с пълно основание смята, че причините са политически. "Аз не съм човек, склонен да разглежда всяко събитие като теория на конспирацията. Но смятам, че тук заговорът е налице, в последната минута някой отгоре забрани срещата. Очевидно е, че това е свързано с моята статия в Spiegel, в чиято основната мисъл е "Сбогом, Европа!", каза Улицка пред в. "Ведомости".

"Написах, че си давам сметка: сега се случва прощаването на Русия с Европа. Триста години махалото се люшкаше, но днес се намира в крайно положение. За това ще бъде платена голяма историческа цена и това ме натъжава. Естествено е, че щях да повторя това и на пресконференцията. И за да не бъде написано навсякъде и с големи букви, решиха да я отменят. Много интересна и политическа история", отбелязва Улицка.

На въпрос какво ще прави в условията на стремително намаляваща свобода, 71-годишната Людмила Улицка отговори, че ще пише книга, която много ѝ се иска да завърши.

Изданието "ЖурДом" се свързало с пресцентъра на ИТАР-ТАСС, откъдето потвърдили отмяната на пресконференцията, но отказали да коментират подробно. Обяснили, че причините са технически и сега се обсъжда евентуалното преместване на събитието.

Припомняме, че писателката Людмила Улицка е носител на редица литературни призове, включително и с руския "Букър". Последната ѝ награда беше именно в Австрия и тя стана първия руски автор, който я е получавал. Улицка отдавна не поддържа политиката на президента Путин към Украйна и беше сред интелектуалците, които подписаха антивоенното обръщение към властите.

Покрай тази ѝ активност през февруари тази година Уляновската областна научна библиотека "В. И. Ленин" пусна искане да бъде направена експертиза за гей пропаганда в детски проект на Улицка. Самата писателка потвърди, че има такова искане, но призовката от Следствения комитет не е за нея, а за авторката на кингата "Семействата у нас и при другите" Вера Тименчик, а Улицка е съставител на серията издания.