От една страна, ако на един премиер парламентът не му приема предложенията за смяна на министри... Има си правила на играта. Подава СВОЯТА оставка. Защото очевидно не контролира властта, не може да провежда политика и сам се превръща в заплаха за стабилността.

От друга страна, е забавно и поучително да наблюдаваш как - против волята и амбициите си, по принуда - Цветанов се превръща в пазител на републиканските принципи. Същински Цицерон, който едновременно обслужва Гней Помпей Велики, но и брани Републиката, която Помпей неуморно руши.

Историческата аналогия предполага, че успехите на нашия Цицерон ще са по-скоро незначителни. Но пък писмата и речите му ще се превеждат през вековете, а реторическите му умения ще се изучават във всеки университет.

Но - отвъд историческите закачки - виждаме само едно: че държавата ни е в хаос и сериозна опасност, зависима от капризите на шепа суетни бандити. И единственият уместен въпрос е:

Quo usque tandem abutere, Catilina, patientia nostra?

(Докога, Катилина, ще злоупотребяваш с нашето търпение - прочут цитат от древноримския оратор Цицерон. Цитатът продължава така: Дълго ли още ще бъдем играчка на твоята беснота- бел. ред.)

Текстът е публикуван във фейсбук профила на Радан Кънев. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.