Знаете ли, че една държавна фирма за близо 7 години плати над 13 милиона лева за чистене и поливане на цветя? Досещате се. АЕЦ “Козлодуй”, един от най-големите възложители на обществени поръчки заедно с Електроенергийния системен оператор (ЕСО), Мини Марица Изток, ТЕЦ Марица Изток 2, НЕК. Точно така. Все енергетика, все държавна.

Енергетиката държи лъвския пай от обявяваните ежегодно в България обществени поръчки, които са от порядъка на 6 млрд. до 8 милиарда лева. И макар и особено задлъжняла, ако съдим по непрекъснатите облигационни заеми на “шапката” й - Българският енергиен холдинг, всъщност е доста богата. Все пак основната заслуга за надутата като балон с хелий Корпоративна търговска банка (КТБ) е на парите на държавната енергетика. Разбира се, и на охотата, с която държавните служители ги полагаха за съхранение и управление в трезора на Цветан Василев и руските му и омански съдружници.

За да се добереш до пост в държавна енергийна фирма, е необходимо не просто да си  приближен на властта, а на висшата й партийна номенклатура. Да умееш да въртиш обръчите.

Това значи да си един от тях - като Антон Кутев, който беше в борда на ЧЕЗ България, докато в електроразпределителното дружество имаше държавен дял от 33%; Румен Овчаров, който държеше златната акция в “Лукойл Нефтохим”; друг министър от тройната коалиция Асен Гагаузов - беше в борда на компанията, която строи газовата ни връзка с Гърция - ICGB, при това беше вече бивш министър; колегата му Петър Димитров - в борда на ДП “Радиоактивни отпадъци” (РАО); Валентин Николов, оглавил АЕЦ “Козлодуй” в първия кабинет на Бойко Борисов, Валя Чилова, известна като приближена на бившия шеф на СОС Андрей Иванов и общински съветник в СОС, стана шеф на ВЕЦ-а към АЕЦ "Козлодуй" по същото време. Чилова пое в свои ръце управлението на ВЕЦ-а през 2012 г., преди това оглавяваше надзора на Столичната агенция за приватизация, а сега е председател на “Предприемачи-ГЕРБ”.

Не винаги е задължително да си нечий лейтенант, и ординарци влизат. Например началникът на политическия кабинет на енергийния министър Делян Добрев - 28-годишната Марина Армутлиева, еколожка от НБУ, поведе Съвета на директорите на АЕЦ “Козлодуй” преди години. Също както през 2015 г. 28-годишният Николай Диков, общински съветник от Стара Загора и председател на младежката структура на ГЕРБ в Стара Загора, шампион по автомобилизъм, влезе в борда на "Мини Марица Изток". Днес Диков е организационен секретар на ГЕРБ в Стара Загора и член на Националния изпълнителен съвет на младежката структура на ГЕРБ. Има предостатъчно примери още.

Енергетиката е голяма баница. Има място за много лейтенанти. Особено когато трябва да се контролират търговете. На сегашния етап една компания е на път да измести останалите по размер на обществените поръчки - ICGB, на която е възложено да изгради особено важната за България газова връзка с Гърция.

Важна е, защото ще намали близо стопроцентовата енергийна зависимост на държавата - най-високата в Европа, от руски природен газ. През този интерконектор ще влиза газ от Азербайджан и от бъдещия терминал за втечнен природен газ (LNG) при Александруполис и др., а по-късно защо не и от Израел и Кипър, чиито доказани огромни залежи тепърва ще се разработват. Предвиденият му първоначален капацитет е 3 милиарда куб. м газ, което е над 2.7 - 2.8 милиарда куб. м, които България консумира на година.

Поръчката за доставка на тръбите за междусистемната газова връзка е за 60 милиона евро без ДДС. Втората - за проектиране, доставка и строителство, е за 145 милиона евро без ДДС. Има и трета - за избор на инженер-консултант, чиято прогнозна стойност е за 8.45 млн. евро без ДДС. Разпределението на повече от 210 милиона евро няма как да мине без лейтенантите. И жалби в КЗК спряха обществените поръчки - докато се наместят лейтенантите.  

Кои са лейтенантите  

Години наред реализацията на особено важната за енергийните, а значи и за националните интереси, газова връзка с Гърция беше успешно блокирана от кръгове, свързани с руските енергийни интереси. Но от м.г. реализацията й най-сетне стартира и регистрираното през 2011 г. дружество ICGB се съживи.  

Четирима от 8-членния Съвет на директорите на ICGB се определят от Българския енергиен холдинг (БЕХ), а останалите четирима - от гръцкото дружество IGI Poseidon, в което акционери са гръцката публична газова корпорация DEPA и италианската енергийна група Еdison с равни дялове.  

Към момента, съгласно Търговския регистър, в борда са: Константинос Карагянакос, Теодора Димитрова Георгиева-Милева (бивш управител на “Набуко” и OMV България), Йоанис Зисимос, Петьо Ангелов Иванов (бивш изпълнителен директор на “Булгаргаз” по времето на втория кабинет на Борисов), Гергана Стоянова Младенова, Мирослава Красимирова Христова, Димитриос Евангелос Джорджис и Пиер Вержерио.

И нищо чудно някой от българските представители да отпадне. Скоро. Защото търговете трябва да се контролират.

От една страна - защото правилните фирми трябва да спечелят обществените поръчки. От друга - защото колкото повече се забавят, толкова повече това е от полза за едни други, не-български интереси.

Лейтенантите в енергетиката някога наистина са били лейтенанти. Буквално. А в днешно време голяма част от тях се ползват с доверието на известния бизнесмен и особено успял депутат от ДПС Делян Пеевски. Повечето от тези хора са дошли от службите - и не работят в енергетиката “под прикритие”. На теория те би трябвало да защитават държавните интереси...

Сред тях с особена тежест е Илко Желязков. Кадър на Държавна сигурност и НСС, той остана в борда на държавния ТЕЦ Марица Изток 2 в продължение на няколко правителства. И в момента е председател на Съвета на директорите - пост, който получи по време на кабинета “Орешарски”, и на който остана, въпреки сменилите се оттогава няколко правителства, в т.ч. две служебни. Човекът, който дирижираше енергетиката при министъра на икономиката Драгомир Стойнев, не просто оцеля, а запази влиянието си и при следващите две правителства. 

Преди 4 години сайтът Factor.bg съобщи, че след като е бил освободен от контраразузнаването, “със съдействието на Делян Пеевски и управляващите държавата НДСВ и ДПС, е назначен в ДА “Държавен резерв и военновременни запаси“. По-късно става и член на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Държавно предприятие “Радиоактивни отпадъци” (РАО) изглежда притегателен център за “лейтенантите”. Някои от тях изкараха достатъчно дълго там. Вероятно се досещате защо. Дейностите и издръжката на предприятието се финансират със средства от фонд “Радиоактивни отпадъци” (фонд РАО) и фонд “Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения”. А в двата фонда са натрупани общо над 1.6 милиарда лева. Така че си струва да си в управлението на компания, която управлява такива огромни средства.

Един от тях - Димитър Цветков, кадър на МВнР до началото на 2011 г., кадруваше достатъчно дълго в ДП “РАО”. Благодарение на усилията му за кадровото обезпечаване, служителят на ДАНС Ангел Константинов продължил кариерното си развитие в постоянното хранилище за ядрени отпадъци-Ихтиман. А в “РАО” придойдоха на работа хора от службите, без връзка с енергетиката. И пак повтаряме - не като агенти на прикритие. 

     

Службите са дали не само Илко Желязков на родната енергетика. Преди да бъде назначен за главен секретар на МВР в кабинета на Пламен Орешарски, Светослав Лазаров (зетят на Камен Пенков, бивш зам.-министър в МВР при тройната коалиция и бивш член на Висшия съвет на БСП - бел.р.), беше шеф на дирекция "Енергетика" в ДАНС. 

Приносът на Чавдар Георгиев, оглавявал енергийната дирекция в ДАНС, за наводняването на енергетиката с дребни и големи "лейтенанти" е безспорен.  

Нашата задача е да развиваме предприемачеството, събуждайки предприемаческия дух и сред младите хора, заяви някогашната енергийна шефка Валя Чилова, председател на Предприемачи-ГЕРБ на семинар на Боровец миналата есен. Факт. Първо ставаш от "наш'те", после, ако много слушаш, може и "лейтенант" да те направят.