Един от основните приоритети на българското правителство е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Затова страната ни залага на реализацията на интерконекторите със съседните страни и особено на този с Гърция. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с министъра на външните работи на Гърция Никос Кодзиас, който е у нас за участие в срещата на министрите на външните работи на страните участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, предаде "Фокус".

"Това е стратегически важен проект не само за България и за Гърция, но и за целия регион на Югоизточна Европа", подчерта Борисов.  

Според него израз на сериозния ангажимент на българското правителство към реализацията на проекта е увеличената държавна гаранция за него от 80 млн. евро в бюджета за 2015 г. на 110 млн. евро в настоящия бюджет.

Плановете са бъдещата междусистемна връзка да бъде въведена в търговска експлоатация в средата на 2018 г. Премиерът информира госта си, че се очаква през юни да стартира втората фаза на пазарния тест на проекта за подаване на обвързващи оферти. Първата е приключила през април, като девет компании са подали оферти за резервиране на над 4,3 млрд куб. м природен газ годишно.

Борисов и Кодзиас са обсъдили и предприеманите мерки за овладяване на миграционния поток към Европа и общите проблеми, които двете държави имат като външни граници на Европейския съюз. Двамата оцениха като успешно сътрудничеството между службите за сигурност на България и Гърция, както и ефекта от прилагането на подписаното през май т. г. споразумение за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция.

Според българския премиер благодарение на общите усилия бежанският натиск по общата ни граница е намалял значително.