Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

На България, която е почти 100 процента зависима от руския газ, й липсва политическа воля да изгради интерконектори на границите си и да намали тази зависимост.

Това заяви Брендан Девлин - съветник в Генерална дирекция "Енергетика" в Еврокомисията, съобщи изданието "Юрактив". Девлин направи констатацията два пъти на събитие в Брюксел, организирано от Центъра за европейски проучвания - мозъчен тръст на Европейската народна партия (ЕНП). 

"Има редица възможности, но им се пречи да се случат не поради някакви физически проблеми, а поради регулационни ограничения. И тези ограничения са резултат от политическо ограничение, наложено от правителствата в региона. Това не е физически проблем, а е провал на политическата воля и провал при прилагането на Третия енергиен пакет в пълния му вид в засегнатите страни", каза Девлин.

По-добрите енергийни интерконекторни връзки между страните членки са основна част от плановете на Еврокомисията да създаде Европейски енергиен съюз.

Девлин припомни срещата на високо равнище за Югоизточна Европа от 9 февруари в София. Тя бе организирана от зам.-шефа на Еврокомисията Марош Шефчович и бе посветена на проблемите на региона след отказа от "Южен поток", чиито тръби можеха да минат през България. Той обаче изтъкна, че на срещата били обсъждани изводи на Комисията още от 2008 г., тъй като оттогава досега не бил постигнат особен напредък.

Енергийният съветник посочи няколко примера.

За газопровод, който да свързва София с Ниш в Сърбия, са отделени достатъчно средства. Изграждането обаче не напредва, заради "нежеланието отчасти на местните власти да реализират проекта", каза той.

Същото важи и за интерконектора на границата между Гърция и България, известен като ГБИ, или "Стара Загора-Комотини". Девлин заяви, че "частни корпоративни интереси не за заинтересовани в напредъка". Но той допълни, че няма причина, поради която местните власти да не могат да настояват за реализирането на проекта.

Третият замразен проект, посочен от служителя на Еврокомисията, е интерконекторът "Кулата-Сидерокастро" за реверсивно подаване на газ между България и Гърция. По него ще тече газ от вече съществуващия терминал за втечнен природен газ "Ревитуса" от бъдещия завод, който може да бъде в Кавала в Северна Гърция.

България и Турция все още не могат да се разберат за реверсивно подаване по съществуващия трансбалкански тръбопровод. България и Румъния не са се разбрали за реверсивен поток. в Черна вода, през румънско-българския интерконектор, каза Девлин.

Той посочи, че специално България има голямо бъдеще в много по-либерализирания енергиен пазар, тъй като граничи с най-много на брой държави. Тя има граница с Румъния, Сърбия, Гърция, Македония и Турция и има "газопреносна мрежа, която е перфектна, по която можете да пренасяте газ към различни пазари".

"Имате всичко, просто трябва повече политическа воля", смята Девлин.

Накрая той изтъкна, че Еврокомисията се опасява, че "ново предложение за голям тръбопровод" може отново да забави печалбите, които могат да бъдат постигнати веднага със сравнително малко усилия и ресурси.

Изглежда, България се интересува само от големи проекти. Страната се стреми към хипотетично съживяване на тръбопровода "Набуко" и иска Русия да се върне към проекта "Южен поток", отбелязва "Юрактив".

Българският депутат Владимир Уручев, който говори на конференцията, категорично отрече да има липса на политическа воля. Той заяви, че интерконекторите са били приоритет на няколко български правителства и че пречката за завършването на проектите е липсата на обществени фондове.

Ключови думи

Коментари

Деян

Проблемът ни е, че каквото и да е решение да вземем в областта на енергетиката, то във всички случаи е следствие на руския натиск при неговото вземане. И това не е резултат от безумна обич към Русия, а логично следствие от факта, че тя купува. Купува политици, купува бизнесмени, купува магистрати, купува "еколози". Купува и корумпира. А продажници у нас бол. Особено в енергийния бранш. Там въпреки крахът на енергетиката ни циркулират огромни парични потоци. Нашите енергийни "корифеи" са се впили като пиявици в тях и смучат ли смучат. Нямат жалост. Ясно им е, че това не може да продължи вечно. За това гледат да осребрят всеки изминал ден. А Гоце, Румен Петков и цялата останала сволоч около тях си напълниха гушите покрай прокламирания от тях голям шлем и вече са хора зависими. Те вече ни продадоха, но когато вземеш, трябва и да дадеш. И те са готови да дават. Мило и драго. Ще продадат и бъдещето на децата ни. Ами така ще бъде! Като си траем. А те не траят. Трупат ли трупат. За наша сметка. Хак да ни е, като сме будали и не хванем гьостерицата и бой, и бой по крадливите им пръсти и тлъстите задници. Абе, няма ли правосъдие в тази държава, та да ги опандизи?

Пропускаш нещо Борисов?

ТЕМЕНУЖКЕ

Има огромен проблем в БЕХ и дъщерната БУЛГАРТРАНСГАЗ, която отговаря за това!РУСКИТЕ АГЕНТИ И РУБЛАДЖИИ! ДОРИ И СЛЕД СМЕНИТЕ В РЪКОВОДСТВОТО!? Интерконекторът с Румъния , вместо вече да работи, аварира на дъното на Дунав!НАРОЧНО СЕ МОТАЯТ И САБОТИРАТ!

Големият виновник е Борисов, последната руска марионетка.

О, Путин! Три годин младите партизани как потока бранят. Морските долини трепетно повтарят на Южен ревът. Пристъпи ужасни! Дванайсетий път гъсти протестъри лазят по урвата дива и тръби я стелят, и газ я залива. Шисти подир шисти! Рояк след рояк! Първанов безумний сочи брега пак и вика: "Търчете! Тамо са тръбите!" И ордите тръгват с викове сърдити, и "Путин!" гръмовно въздуха разпра. Брегът отговаря с други вик: Тръба! И с нов дъжд подкупи, рушвети и дървье; дружините наши, оплискани с рубли, бутат и отблъскват, без сигнал, без ред, всякой гледа само да бъде напред и джобове дълбоки на рубли да изложи, и един долар повеч в джоба да положи. Всяка тръба меч е, всякой кран - бомба, всяко нещо - поток, всяка душа - рубла.

Много готино.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.