Покрай пожара в Царските конюшни министърът на културата Боил Банов подчерта, че собствениците на такива обекти ще бъдат задължени да ги възстановят. Думите му бяха: „Каквото и да стане, всички горели или съборени сгради, които имат този статут, ще трябва да бъдат възстановени в оригиналния си вид – и Тютюневите складове в Пловдив, и Двойната къща, и Царските конюшни. Такъв е законът, няма друг вариант“. Само че животът опровергава министъра – има и други вариант: да не бъдат възстановени или на техните места да бъдат построени паркинги или търговски центрове.

Понеже у нас много малко се помни кой какво е казал и обещал, особено ако е политик, и току-виж някой зрител останал с впечатлението, че изгорелите Тютюневите складове отдавна са възстановени, а на покрива на Двойната тия дни Киро Японеца лично поставя последните керемиди, налага се да припомним някои факти.

Тютюневите складове в Пловдив горяха в един августовски уикенд преди две години. Недалеч от тях  бе и онзи, който пловдивчани се опитаха да запазят с жива верига. Той не горя – голяма част от него бе разрушена от багери. Прокуратурата повдигна обвинения срещу собственика на склада и главния архитект на Пловдив, позволил разрушаването. Министър Вежди Рашидов разпореди сградата да бъде възстановена.

Въпроси, които не чухме: Кога изгорелите и съборени сгради, част от културното наследство на Пловдив, ще бъдат възстановени и как собствениците им ще бъдат накарани да го направят? Ако не е поставен срок, има ли значение какво е разпоредил като министър Вежди Рашидов, който и днес би трябвало да носи отговорност за опазването на културното наследство като председател на парламентарната комисия по култура?

Двойната къща не бе подпалена (не се наложи). През април 2017 г. тя бе съборена от багери, въпреки живата верига и публичността на проблема. Стана ясно, че на 11 ноември, между двата тура на президентските избори, тогавашният министър Вежди Рашидов е отменил статута ѝ на паметник на културата.

Тогава столичният зам.-кмет по културата Чобанов коментира, че „както и в други случаи, тук правилата са формално спазени…  и местната власт – тя няма правна опора да спре това срамно действиеНо по време на събарянето ѝ, дори и с отменен статут – Двойната къща все пак е попадала в тази категория сгради, чието събаряне е трябвало да бъде съгласувано с Министерство на културата.

Ще цитираме отново изказване от вчера на министъра на културата Банов, който през април 2017 г. вече е бил на този пост:

„Цялата централна градска част на София е под забрана [за пристрояване, надстрояване и ново строителство]. Те няма как да минат без предварително съгласуване с Министерството на културата“.

През февруари тази година научихме, че Кирил Кирилов, популярен като Киро Японеца, „е приел“ да възстанови Двойната къща на столичния бул. „Васил Левски“. Новината съобщи министърът на културата Боил Банов на среща с медиите в присъствието на зам.-кмета на София по културата Тодор Чобанов и главния архитект Здравко Здравков.

Тук беше Двойната къща, казват, че един ден ще бъде възстановена.

Въпроси, които не чухме: Ако със събарянето на Двойната къща са нарушени правила и разпоредби на министерството – има ли наказани? Ако не, защо Кирилов е задължен да възстанови Двойната къща? Има ли срок за възстановяването ѝ, или това зависи от неговата преценка? Ако има срок, какъв е той и какво следва, ако не бъде спазен? Всъщност, задължен ли е наистина – след като и в момента мястото на Двойната къща се използва като паркинг (макар и засега само надземен), точно според първоначалните намерения на Кирилов?

Къщата на бул. „Патриарх Евтимий“ е руина и ако скоро не падне, вероятно ще пламне.

Когато си спомним тези факти и обстоятелства (не много различни от пожара миналата неделя), надеждите, че Конюшните на царя ще бъдат възстановени, изглеждат доста наивни. За сметка на това опасенията, че още поне две красиви стари къщи (едната на бул. „Патриах Евтимий “ срещу спирката на тролея в посока НДК, а другата на ул. „Хан Крум“, в близост до пресечката с бул. „Васил Левски“) ще пламнат през някой уикенд в следващата една година, звучат все по-достоверно.

Рушащата се стара къща в този вътрешен двор е добре скрита от случайни погледи.

Министърът на културата твърди, че е бесен. Много столичани също са бесни – но какво от това?

"Площад Славейков"