Доналд Тръмп иска Путин да изгони Иран от Сирия. Това обаче ще остане само една мечта. Отдавна иранските милиции дълбоко са се вкоренили в страната. А плановете на Иран далеч надхвърлят военното вмешателство.

Това пише Алфред Хакенсбергер в “Ди Велт”.

Предлагаме ви публикацията на кореспондента на изданието за Северна Африка и арабските държави с незначителни съкращения.

Още от двора на джамията “Умаяден” в Дамаск се чуват плач и стенания: “О, Хюсен, о, Хюсеин”. Потокът се насочва към молитвената зала, където би трябвало да е главата на имама Хюсеин. Хората стенат, въздишат и тихо произнасят името на внука на пророка Мохамед.

След поражението при битката в Кербала през 680 г. Хюсеин е бил обезглавен от победителите умаяди. Кербала е символ за началото на разцеплението между шиити и сунити.

За шиитите в Сирия има 50 свети места. Страната е важно място за поклонение, посещавано от поклонници дори по време на гражданската война. За правителството в Техеран религиозното значение на Сирия е полезен аргумент през 2012 г. да започне военна инвазия. В страната бяха изпратени милиции, за да пазят джамии и свети места от нападения на бунтовниците. Естествено това беше само параван за обхватно военно нападение, което е трябвало да помогне на Асад да срази бунтовниците. Иран стабилизира отслабената сирийска армия, обучи войскови поделения и вкара в тях свои войници. Към това трябва да се прибави и че включи в битката с опозицията и милиции от Ливан, Ирак, Афганистан и Йемен. Днес ислямската република редом с Русия е вторият най-важен съюзник на сирийския режим.

В Хелзинки Тръмп моли Путин за помощ

Сега президентът на САЩ Доналд Тръмп иска да наложи изтегляне на иранските бойни части и то с помощта на Владимир Путин. След излизане от ядреното споразумение с Иран във фокуса на външната политика на Тръмп е Техеран. Темата е била в центъра на вниманието по време на срещата на Тръмп с Путин миналата седмица в Хелзинки.

След разговора Тръмп увери, че е дал да се разбере колко е важно да се упражнява натиск върху Иран. Путин е споделил мнението му, че трябва да се гарантира сигурността на Израел. Иранските милиции в Сирия са и голяма заплаха за съседа Израел. За Иран омразната еврейска държава е враг номер едно. Джон Болтън, съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност, малко преди срещата в Хелзинки заяви:

“Би било забележителна крачка напред, ако иранските войски се изтеглят от Сирия.”

Но колко реалистично е това? Иран не е малка страна, която просто трябва да я притиснеш, каза миналия четвъртък Левон Джагариан, посланик на Русия в Техеран. Освен това Иран е далеч по-дълбоко вкоренен в Сирия, отколкото се вижда на пръв поглед. В Сирия Техеран и неговата революционна гвардия, паравоенните блюстители на ислямската революция от 1979 г., от години преследват стратегията в дългосрочен план да си подсигурят влияние.

В края на 2017 г. Белият дом обяви, че Иран контролира 80 на сто от бойците на Асад. Но влиянието на иранците далеч надхвърля този контрол, казва Аймен Явад ал Тамими, автор на изследване на въоръжените групировки на сирийския режим. 

“В действителност не става въпрос за доминиране и контрол, а за интеграция и опит членове на иранската революционна гвардия да се превърнат в невидима част от системата”, посочва британският учен.

Стратегията на иранците далеч надхвърля военния аспект. През последните дни конвой от автобуси изведе хиляди доброволци и семействата им от размирната провинция Дераа. Условието беше да предадат оръжието си и така се отправиха към Идлиб, последната крепост на бунтовниците в северните части на страната. Това беше сделка, каквито е имало и преди. Бунтовнически организации обвиняват сирийския режим, че така променял демографията на страната.

Сунитите се заменят с шиити

Действително в някои региони целенасочено сунитско население се сменя от шиитско. Така шиитски милиции и бежанци получават жилищата на сунитите. В долините между Дамаск и Ливан хиляди шиити биват настанявани в опразнените къщи на прокудени сунити.

“Иран се стреми към смяна на населението. Сунити да живеят в северните части на страната, шиити в южните”, каза говорител на бунтовническата групировка “Ахрар ал Шам”.

Така трябвало да се подсили шиитската ос от Ливан през Дамаск и Хомс до сирийското Средиземноморие. По крайбрежието живеят предимно алевити. Това е шиитска ислямска секта, към която се числи президентското семейство Асад и повечето от управляващата клика.

Миналия четвъртък бяха извозени и последните 7000 жители на шиитските села Фуа и Кефрая срещу обещание на режима да освободи 1500 затворници.  Години наред селищата северно от Идлиб са били обсадени от бунтовници. Сега ще заселят шиитите в бивши сунитски квартали на Алепо и Дамаск. Демографията на Сирия все повече се променя под влиянието на Иран. Техеран съуправлява.

Революционната гвардия IRGC (Islamic Revolutionary Guard Corps) междувременно се превърна и в икономически фактор в Сирия. Дамаск не е в състояние да изплаща задълженията си към Техеран, който влага милиарди за интервенцията. Всяка година се сключва нов договор с Иран за кредитна линия. Като компенсация Сирия предлага сгради и парцели на изгодни цени. При това според сирийското законодателство чужденци нямат право да придобиват недвижимо имущество в страната. Особено харесвани от иранците са къщи и жилища в близост до шиитски джамии. Според наблюдатели иранците получават и административни облекчения при инвестиране. Влиянието им ще се засили още повече при предстоящото  възстановяване на страната.

Така планът на Тръмп за изтегляне на Иран и свиване на влиянието му в Сирия ще остане неосъществена мечта. Вътрешнополитически президентът на САЩ много добре може да използва антииранската си позиция за рекламни цели. Отдавна обаче Иран се превърна в неизбежна част от сирийския режим.

“Ако действително окончателно бъде прогонена гвардията IRGC, следствието ще е демонтаж на цялата система. Режимът на Асад ще се сгромоляса”, анализира специалистът по Сирия Ал Тамими.

Но това дори САЩ не биха го искали. Без помощта на ирански сухопътни сили отново би се разразила гражданската война. Русия и сирийската армия едва ли биха могли да предложат нещо на бунтовниците.

Като пряко следствие от срещата между Тръмп и Путин в момента Русия преговаря с Иран по гаранции за сигурност на Израел. Те включват и определено разстояние, на което трябва да се държат ирански войскови поделения от границата с еврейската държава. Техеран едва ли ще е готов на по-големи отстъпки. Ако за Тръмп това би било малко и би помислил за упражняване на военна сила, то иранският президент Хасан Рохани в неделя го предупреди: “Тръмп да не си играе с опашката на лъва. Война срещу Иран е майката на всички войни.”