Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Догодина ще има промени в приема за първи клас, но те ще бъдат фини и ще се запази принципът за близост. Това обясни министърът на образованието Красимир Вълчев след заседанието на Министерския съвет.

Вълчев отчете, че "във всички случаи има нужда от прецизиране на районите". 

Сега 70% от децата, кандидатстващи за първи клас в София, са приети в най-близкото училище, сочат данните на просветното министерство. Над 90% от децата в Бургас, Варна и Пловдив влизат в първи клас по първо желание.

Въведеният принцип на уседналост е намалил злоупотребите и въпреки че създава неравнопоставеност, според Вълчев е справедлив спрямо хората, които от години живеят в даден район.

"Принципът на близост е важен от гледна точка на удобството и трафика в София", смята министърът. Той добави, че уседналостта е въведена, за да премахнат злоупотребите със смяна на адресите в последния момент.

Дали това е дискриминация спрямо тези, които са се нанесли на нов адрес, щяла да се произнесе Комисията по дискриминация.

Класиранията за първи клас вече излязоха, но в столицата отново имаше проблеми.  "Виждаме, че в три столична училища имаме неприети деца от първа група. Това е, защото училищната мрежа е неправомерно разпределена", каза Вълчев.

Примерът на бТВ е с три майките, чиито деца не са били класирани в 73-то училище, независимо че живеят съвсем наблизо.

„Моето дете не е прието, защото не беше изтеглено при жребия, който се тегли, когато има повече деца с равен брой точки, отколкото са свободните места. Ние отговаряме на критериите, попадаме в първа група, но не бяхме изтеглени при жребия”, обясни Даниела Томова.

„Ние сме по средата между двете училища – 73-то и 104-то. Сега чакаме второ класиране”. заяви Петя Николова.

По думите на майките 23 деца са в подобна ситуация.

Има само 3 училища в София, в които има деца в първа група, които не са приети на първо класиране – 73-то училище, 5-о училище и 26-о училище, твърди Цветелина Вълчева, старши експерт по начално образование, РУО – София.

Според нея при записването някои родители се оказват с неизрядни документи и отпадат. Имало и много случаи, в които родители кандидатстват в няколко училища. След първото класиране може да са приети в съответното училище, но да не се запишат или да се запишат и после ще се отпишат, отбеляза Вълчева.

По думите ѝ в 73-то училище няма възможност за разкриване на допълнителна паралелка, тъй като няма свободно място. Може обаче да има завишен прием на ученици, каза експертът. За момента там са предвидени 4 паралелки с по 22 деца.

В 5-о училище има възможност за допълнителна паралелка и директорът на училището е предприел мерки за това, съобщи още тя.

Първото класиране излезе в понеделник, 4 юни. Записването за приетите е до 7 юни.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.