Американската компания Apple е подкрепила Русия срещу чат-програмата с криптиране Telegram, обяви създателят й Павел Дуров в Twitter.

"Apple са възпрепятствали Telegram да актуализира приложенията си за iOS в световен мащаб, откакто руските власти им наредиха да премахнат програмата от своя App Store", обяснява той.

Наскоро руските власти започнаха усилена кампания срещу чат-програмата, която криптира съобщенията от-край-до-край и позволява сигурен чат на всички свои потребители. Те първо поискаха от Дуров ключ, който да отваря всички съобщения, с тезата, че така службата ще може да следи престъпници и терористи, които се възползват от програмата. Той естествено отказа.

След това регулаторът Роскомнадзор поиска Apple и Google да премахнат програмата от своите онлайн магазини за приложения в страната.

"Макар Русия да представлява едва 7% от потребителската база на Telegram, Apple ограничава актуализацията за всички потребители по света от средата на април", обяснява още Дуров.

Видимият проблем за повечето потребители е липсата на "стикери" и други дребни функции, които не работят във версия 11.4 на iOS. По-сериозен е казусът с GDPR - новото законодателство за поверителност на ЕС, което влезе в сила от 25 май тази година. На практика в момента Telegram го нарушава, тъй като ъпдейтите за него не са влезли в сила.