Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Руски съд постанови днес достъпът до чат приложението Telegram да бъде блокиран на територията на страната, предаде Ройтерс.

Това стана по искане на държавния телекомуникационен регулатор Роскомнадзор. Миналата седмица от него обявиха, че са завели дело за ограничаване на достъпа до Telegram, след като компанията отказа да даде на руските служби за сигурност ключа за декриптиране на тайната кореспонденция на клиентите. 

След първия отказ съдът наложи през октомври 2017 г. на Telegram глоба от 800 000  рубли (14 000 долара).

Сега в регистъра на блокираните сайтове в Русия ще бъдат добавени домейните telegram.org, web.telegram.org, t.me и IP-сървърите на компанията. Доставчиците на интернет услуги ще са длъжни да спрат достъпа до ресурсите на приложението в рамките на 24 часа.

По време на 20-минутното днешно съдебно заседание в Москва не се появиха представители на защитата на Telegram. Създателят на приложението Павел Дуров забрани на адвокатите да участват в процеса, за да не легитимират един откровен според него фарс с присъствието си. Постановлението обаче ще бъде обжалвано.

Причината за спора между Telegram и руските власти е отказът на Дуров да им предостави достъп до ключовете за дешифриране на криптираната комуникация на потребителите. Според Роскомнадзор информацията, която се разпространява през Telegram, може да влезе в нарушение на закона и да се използва за целите на терористични и екстремистки организации.

Според руското законодателство администраторите на услуги за онлайн комуникация, електронни пощи и др. са длъжни да предоставят ключове за достъп до кореспонденцията на потребителите си по искане на Федералната служба за сигурност (ФСБ).

Още през 2017 г. ФСБ поиска това от Павел Дуров, но той обяви, че няма да изпълнява закони, които според него не са съвместими със защитата на личния живот и политиката за конфиденциалност на Telegram. От компанията твърдят, че искането на спецслужбите е практически неизпълнимо. В т.нар. секретни чатове на Telegram кореспонденцията се криптира по метода end-to-end, при който ключовете се пазят в устройствата на самите потребители.

Telegram дава възможност на потребителите си да обменят писмени съобщения, снимки или видео в групи с до 5000 членове, като комуникацията е защитена с криптиране. Чат приложението, пуснато през 2013 г., се ползва от над 100 милиона потребители.

Ключови думи

Коментари

 's picture

anelia mileva

Чакам коментарите на Морален

Чакам коментарите на Морален победител, Мартин Мартинов, Жираф Жирафов, Франк Лойд Райт.
 's picture

Petyo9

По всички политоложки дефиниции

като например: 1. Пълно отсъствие на разделение на властите. 2. Концентрирането на цялата власт в ръцете на един човек. 3. Тотален контрол на населението (статията по-горе) 4. Липса на свобода на словото и печата (в това число и електронните медии) 5. Използване на казионните медии за тотална дезинформация, пропаганда и зомбиране 6. Използването на органите на реда, съда и прокуратурата като репресивни органи обслужващи интересите на диктатора и неговата партия 7. Използването на политическите убийства като средство за разправа с неудобната опозиция 8. Олигархичният тип икономика 9. Раздухването на мита за външна заплаха и външен враг 10 и др., държавното управление на Русия се определя като еднолична авторитарна диктатура от неофашистки тип. От чистия фашизъм се отличава само по липсата на нацизъм. Но да не забравяме все пак, че Путин вече поръча на парламента да му "изковат" "Закон за Нацията". Посоката на Русия е ясна.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.