Възмутен от начина, по който медиите у нас отразиха последните разменени реплики между френския президент Еманюел Макрон и него, премиерът Бойко Борисов заговори за регулация на бранша и борба с фалшивите новини. И даде няколко идеи - от тази медиите да не получават никакво държавно финансиране (каквото сега се получава основно за реклама на еврофондовете), през - ако получават, то да се разиграва на томбола, до това печатните издания да се разпространяват от Български пощи.

В почти едночасова реч в Стара Загора по време на регионална среща с членове на ГЕРБ, Борисов говори много за международните си успехи и в този контекст се възмути от писаното, че Макрон му е размахал пръст преди ден в Аахен, където се срещнаха.

"Интересът към нас - България, и към Балканите е факт, благодарение на нашата работа и всички го признават. И медиите какво? Президентът Макрон се обърнал към Борисов. Аз не съм там като представител на България само и той не го каза изобщо недобронамерено. Той си постави неговата програма и каза:

"Ако едните искат бързо да се развиват, а другите не правят реформи, не им се работи или ги мързи, или не са достатъчно стегнати, или не се справят с мигрантската вълна – то други правят някакви промени вътре, отнемат правата на съдебни органи, на медии. България в това отношение е пример – не само във върховенството на закона".

След което лансира идеите:

"Надявам се в парламента да се вдигне тази тема с медиите и да се приключи - ако трябва никакви държавни пари за никой или да идват да им направим томбола, както за посещението с папата. Защото и това е фалшива новина - кои медии изобщо можем ние да контролираме? Затова никакви държавни пари – трябва да видим най-добрия модел и такъв да бъде.

Сега и на Московски (Ивайло Московски, министър на транспорта и съобщенията, б.р.) ще му кажа – ако имате проблем с разпространението, пощите да вземат да ги разпространяват. Сега всичко е във Фейсбук, в хиляди сайтове и да не говорим, че голяма част от тях пишат толкова фалшиви неща, че човек може да полудее. Добре, че не ги чета, но все ще се намери някой да ми каже: "Бе ти разбра ли?“" Това най ме вбесява, не искам да ги знам, имаме си достатъчно работа да си вършим".

Идеите на премиера идват на фона на разразилия се в четвъртък дебат в парламента относно свободата на словото. Самият Борисов разпореди работна група в Министерския съвет да започне работа по изготвянето на правила за медиите и прати до Комисията за защита на конкуренцията искане за изготвяне на секторен анализ, в това число и за разпространението. Мотивът бе осветляване на финансирането на медиите, както и на разпространителския пазар. От години се говори, че монополист в него е депутатът от ДПС Делян Пеевски, който сам е издател. По документи такава връзка КЗК не отчете при последния си анализ по темата преди 4 години.

Борисов разпореди писането на правила малко след като самият Пеевски, заедно с още няколко колеги-депутати, внесе проект със сходни законови изменения. Това се случи в началото на февруари, като проектът "Пеевски" все още не е разпределен за разглеждане в комисии в Народното събрание и в зала. По думите на председателя на комисията по медии и култура, която ще е водеща по измененията - Вежди Рашидов, чакал се проектът на правителството и след като е готов, ще бъде разгледан заедно с този на депутата от Движението.

Какво точно пише правителството, засега не е известно.