Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европа трябва да върви напред и не можем да чакаме страните, които правят малки крачки в последния възможен момент. Това заяви френският президент Еманюел Макрон при удостояването му с тазгодишната награда "Карл Велики" за неговата "визия за нова Европа".

"Бойко, както и Петро (Порошенко) го знаят, аз не вярвам в заключената с катинар Европа, предварително определила клуб за неколцина, но не вярвам и в една Европа, която би могла вечно да изчаква досега 28-те, а утре 27-те или кой знае колко страни вдругиден да постигнат до една съгласие по абсолютно всички въпроси. Трябва да отчетем – защото сме напредвали винаги така – че някои имат силата на духа, характера, волята да вървят напред, ако правилата са ясни: вратите са отворени за всеки един и той ще може да се присъедини в деня, в който пожелае или е в състояние да стори това. Но не можем да смятаме, че изборът на Европа би бил винаги продиктуван единствено от общия знаменател, избор на най-малкия риск, избор на най-малката крачка в последната минута, не!"*

Трябва да действаме сега и не можем да чакаме, заяви той и призова за създаване на амбициозен дневен ред в рамките на Европейския съюз.

Да не бъдем слаби, да се обединим, да не се страхуваме, да не чакаме, а да действаме сега. Това са четирите принципа на френския президент за бъдещето на Европа, които той защити в реча си. Той заклейми национализма и призова страните от ЕС да се борят против него.

Макрон изтъкна важността на отношенията между Франция и Германия за блока като цяло. Така той отговори на критиките, че дневния ред на Евросъюза се кове само от Берлин и Париж, а останалите държави са пренебрегвани.

Той за пореден път призова за по-тясна интеграция на еврозоната. Предложението му е валутният съюз да има собствен бюджет въпреки резервите на Германия по този въпрос. Макрон прикани Германия да работи с Франция за по-голямо европейско единство и да подкрепи предложенията му за реформи.

Страните извън валутния съюз, сред които и България, са резервирани към подобна реформа. Опасенията са, че така ще останат изолирани от по-тясно интегрираните държави от еврозоната.

Френският президент е против разширяването на Евросъюза на този етап. Ускоряването на присъединяването на страните от Западните Балкани пък е сред приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС.

...

*Официален превод на изявлението на Макрон бе изпратен по-късно от посолството на Франция в България.

Коментари

 's picture

Petyo9

Евалла

на Макрон за тези думи, но той е безсилен срещу глупостта българска - три поредни мандата да гласуваме за мутра от подземния свят и да си го преизбираме. Трябва сами да свършим някои работи. Както казва Апостола: " Ако не сме способни сами да извоюваме свободата си - значи не сме достойни за нея"

Мутрата е прекалено хитра, за

Мутрата е прекалено хитра, за да я свалим с фалшиви новини. То и няма кой да я свали. Разни дългоноси и тъмносини крайнолеви десни демократи с нехристиянско вероизповедание няма да го свалят.

Дайте ми цитат на тези думи

Дайте ми цитат на тези думи на френски, немски, английски или позовавка в друго българско издание. Нищо не намирам. За мене това е фалшива новина.

Г-н Жирафов, най-любезно Ви

Г-н Жирафов, най-любезно Ви приканвам да изслушате речта на Макрон от днес (съвсем достъпна на страницата на Елисейския дворец в туитър и фейсбук). След това заповядайте да си говорим за фалшиви новини :)
 's picture

Shevron

Бабо......ц

И целунал баба си

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.