Дългогодишният главен продуцент на БНТ Роберт Ковачев е бил освободен. Решението е било взето от Управителния съвет на телевизията, а мотивът е оптимизация на работата, съобщава Mediapool. Новината е потвърдена от генералния директор Константин Каменаров.

Освен Ковачев, който е продуцент на "Вътрешна телевизионна продукция", уволнен е и ръководителят на производствен център "Реализация-Информация" Васил Николов.

"Връчиха ми заповед за съкращаване без мотиви, - бе лаконичен Ковачев. - Аз съм главен продуцент на вътрешните продукции на БНТ и като такъв съзнавам много добре, че може да не се нравя на ръководството, а то е в правото си да подбере екип."

Решението за освобождаването на Ковачев влиза в сила от днес, разказаха за Клуб Z от обществената телевизия.

Нищо лично

"В никакъв случай това действие не е продиктувано от лично отношение. Девет месеца от встъпването в длъжност на новото ръководство, то има право да прави промени в ръководните постове. Още с встъпването в длъжност Константин Каменаров призова всички да си подадат оставките, за да може той сам да избере екипа, с който да работи. Единствено Севда Шишманова (програмен директор) напусна доброволно", коментираха източниците ни.

Засега в телевизията не планират да назначават нови лица за овакантените позиции. Имало достатъчно редактори на щат, които могат да поемат работата. 

Мотивите

Неофициално има няколко мотива за освобождаването на Роберт Ковачев. Първият е в недобрите резултати на голяма част от предаванията.

"Още по времето на Вяра Анкова като генерален директор е изградена система за атестация на програмите. По нея излиза, че над 70% от предаванията трябва да бъдат спрени", коментираха от БНТ.

Ковачев получавал и нещо като две заплати. Едната - по щат, а другата - по 300 лева за всяко седмично издание на публицистичното предаване във вторник вечер "Референдум", на което е съавтор. 

"Предаването отдавна заживя собствен живот, а самият Ковачев не взема активно участие в подготовката му - нито по време на планирането на темите и гостите, нито при самото заснемане", посочиха източниците ни.

Засега не е ясна съдбата на "Референдум", тъй като предаването е регистрирано от Ковачев във "Филмаутор" - дружеството за колективно управление на права върху аудио-визуални произведения. "Референдум" ще си продължи. Тепърва ще разглеждаме казуса, но Роберт Ковачев не е единствен автор. Най-много да смени името на предаването", казаха още от БНТ. 

В телевизията се носела мълва и за финансови нарушения чрез фиктивни членове на екипи и др. Оттам не смятат да подават сигнали до прокуратурата, а са поискали с писмо Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да извърши проверка. От нея щяло да стане ясно и бил ли е Ковачев част от предполагаемите схеми за лично облагодетелстване.

Не на последно място от БНТ твърдят, че Ковачев е бил и в дъното на поощряването на скандала с "Денят започва с култура". Както Клуб Z писа, единственото нишово предаване в българския ефир, бе подложено на критики от новия програмен директор Емил Кошлуков, според когото то трябвало да стане по-рейтингово и с повече лайфстайл елементи. Кошлуков не бе доволен и че гостите, които се канят в студиото, не се представят и в другото им амплоа. Като учителят по история Емил Джасим например, който е и активист на "Да, България". По трасето Кошлуков на практика уволни продуцента на предаването Весела Петрова. С негова заповед тя бе извадена от списъка с хората, които работят по "Денят започва с култура".

В БНТ има и друга гледна точка по въпроса с участието на Роберт Ковачев в тези събития. Разказват, че Ковачев е "подкокоросвал" екипа да протестира. Твърдят и че е упражнявал натиск върху колеги, ако не подкрепят протеста, да получат по-ниска атестация, каквато журналистите в обществената телевизия получават.

Всяка рокада в БНТ и всяко действие на новото му ръководство се гледат под лупа и предизвикват широк обществен отклик. Телевизията-майка бе подложена на критики от природозащитници за начина, по който отразява протестите срещу промяната в плана за управление на Национален парк "Пирин". По повода пък Кошлуков показа среден пръст в ефир, за което БНТ бе глобена с 3000 лева. Броженията около "Денят започва с култура" изкараха журналисти и техни съмишленици на протест. Интерпретации имаше и върху плановете на новото ръководство за промени в БНТ2, които планове фигурират в управленската концепция на Каменаров и са публични - на сайта на Съвета за електронни медии. Адмирации предизвика спирането на "Шоуто на Канала", въпреки че се водеше рейтингово предаване, както и тръгването на култовото състезание "Стани богат" всяка делнична вечер. Бе спряно и обзорното предаване "Плюс това". На последно място изникна и казусът може ли Каменаров да продължи да заема поста в БНТ, ако се потвърди присъдата му по случай от 2016 г., когато е било установено, че е седнал пил зад волана.