БНТ спира излъчването на две авторски седмични предавания - „Светът е 7“ и „Плюс това“, научи Клуб Z. От 1 април двете рубрики отпадат от програмната схема, като причината е в ниския им рейтинг.

„Светът е 7“ е авторско предаване на Йоана Левиева-Сойър и Евгения Атанасова за информация, коментар и анализ на международната политика, което предлагаше задълбочен прочит на най-важните световни теми от седмицата всеки петък от 17,30 до 18,00 часа.

Евгения Атанасова и Йоана Левиева-Сойър бяха водещи на "Светът е 7".

Идеята на „Плюс това“ с водещи Милена Цветанска и Георги Милков пък е да дава трибуна не на политиците, които често виждаме на тв екрана, а на личности, които са добри в това, с което се занимават, но рядко попадат под светлините на прожекторите.

На мястото на свалената рубрика „Плюс това“ в събота от 9,00 часа ще гледаме „Денят започва с Георги Любенов“, което досега се излъчваше в неделя, а вече ще заема сутрините и в двата почивни дни.

Спирането на всяко предаване в БНТ (особено заради нисък рейтинг) се превръща бързо в новина в последните месеци, след като за програмен директор на телевизията бе назначен Емил Кошлуков. Едно от първите му действия бе да заплаши друго тематично предаване – уникалната рубрика за култура „Денят започва с култура“, като даде срок от две седмици на екипа му да удвои рейтинга, иначе щял да бъде сменен с хора, които "могат и знаят как да направят" исканото от него.

Последваха протести, декларация от страна на екипа на предаването, обвиняваща Кошлуков в натиск и пр. действия. В резултат една от продуцентките на „Денят започва...“ Весела Петрова бе отстранена от предаването.

„Един от най-любимите ми професионални проекти е към своя край. Беше дълго пътешествие, почти седем години, в което крачехме заедно с Evgenia Atanassova и много други хора. Смело казвам, че в телевизията мога да правя всичко, но журналистиката винаги ще остане първата ми любов“, написа във Фейсбук като потвърждение на новината за свалянето на „Светът е 7“ журналистката Йоана Левиева-Сойър.