Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Важен ли е въпросът дали позицията на България в евроатлантическата общност изглежда компрометирана? Ако съдим по реакциите на основните политически сили, представени в Народното събрание, това едва ли е сериозна тема. А важно ли е, че България продължава да се свлича в класацията на “Репортери без граници” и вече се намира в една група с Турция, Русия и Беларус? Мълчание и по този въпрос. Важна ли е тогава оценката на Държавния департамент на САЩ, че правосъдието в България е зависимо, а корупцията - повсеместна? Кой пък се интересува от нечии оценки…

На този фон парламентът се вълнува от въпроса имало ли е, или не е имало алкохол на някакъв младежки форум в рамките на европредседателството. Декларации и контрадекларации, обвинения, искания за оставки. Българите разбраха за съществуването на младежкия форум, но не разбраха какво мислят политиците по трите важни теми, споменати по-горе. Нито една от петте парламентарно представени политически сили - ГЕРБ, “Обединени патриоти”, БСП, ДПС и “Воля” - не намери за необходимо да предложи на избирателите своята позиция. За всички тях изглежда е напълно нормално управляващ политик от страна в ЕС да посещава анексирания Крим и да говори за излизане от НАТО. За всички тях вероятно е напълно нормално България да е на дъното по медийна свобода и да затвърждава образа си на държава със зависимо правосъдие и масова корупция. Парламентът е ням - политиката е напуснала мястото за правене на политика.

Сидеров и Нотев в Крим

На рождения си ден председателят на “Атака” Волен Сидеров се снима на международния икономически форум в Ялта, Крим. Срещна се и с премиера на анексирания полуостров Сергей Аксьонов. На снимката до тях е и зам.-председателят на Народното събрание Явор Нотев, също от “Атака”. Пред Аксьонов и пред руските медии Сидеров се хвали, че е повлиял на българското решение да не се гонят руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания по случая “Скрипал”. Обеща скоро да бъде възстановен проектът за нова руска ядрена централа в Белене и България да предложи “нещо като компенсация” за спрения “Южен поток”. Повтори и позицията си, че България не трябва да членува във “военно-политически съюзи” и уточни, че става дума за НАТО. Всички тези изявления са от името на председател на управляващата парламентарна група “Обединени патриоти” и на един от зам.-председателите на парламента.

И какво последва? Правителството се разграничи от всичко това? Прозападната партия ГЕРБ осъди посещението на Сидеров в непризнатия Крим? Или пък поиска оставката на Нотев от ръководството на Народното събрание? Нищо такова не се случи. Притиснат от журналистите, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов каза само, че не одобрява проявите на Сидеров. За БСП естествено това не може да е проблем - по-скоро биха го поздравили. Дори и ДПС, което редовно изтъква своята евроатлантическа ориентация, остана безмълвно. Някои политици се измъкнаха с обясненията, че посещението било частно, че това било лично мнение, че “атакистите” не били командировани. С това случаят бил приключен и всички се правят, че не разбират колко голям проблем е пропукването на образа на България като надежден съюзник в ЕС и в НАТО.

Свобода ли? Не ни вълнува

В разгара на мълчанието “Репортери без граници” публикуваха годишния си индекс за свободата на медиите. България пада с още две места надолу до 111-а позиция. "Макар в момента да ръководи ротационното председателство на Европейския съвет, България е по-ниско в индекса от която и да е страна от Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в ЕС”, пише в доклада. Присъдата е тежка и недвусмислена. Но нито един политик от българския парламент не забеляза темата. Затова пък шумът около онзи младежки банкет не стихва.

Няколко дни по-рано Държавният департамент на САЩ публикува годишния доклад за състоянието на човешките права по света. България отново е с етикета “зависимо правосъдие и корупция”. Публиката в страната е заливана с пропаганда за денонощни усилия, масирано законодателство и решителна битка срещу корупцията - партньорите обаче не виждат това. Политически реакции в парламента няма, но нищо чудно скоро да чуем: “Знаем ги ние тия доклади.”

Всичко това говори много, но не говори добре. Имаме парламент на съгласието - съгласие, че важните теми не са важни. Те впечатляват само извънпарламентарни гласове и част от медиите. Народното събрание изглежда като пленено. И никой от депутатите дори не мигва, за да покаже несъгласие.

"Дойче веле"

Коментари

Защото гласуваме за мишоци-егоисти и страхливци!

Такива които са срам за едновремешните Каравелов и Стамболов. Строителите на съвременна България навярно се обръщат в гроба! "...Нито една от петте парламентарно представени политически сили - ГЕРБ, “Обединени патриоти”, БСП, ДПС и “Воля” - не намери за необходимо да предложи на избирателите своята позиция. За всички тях изглежда е напълно нормално управляващ политик от страна в ЕС да посещава анексирания Крим и да говори за излизане от НАТО. За всички тях вероятно е напълно нормално България да е на дъното по медийна свобода и да затвърждава образа си на държава със зависимо правосъдие и масова корупция. Парламентът е ням - политиката е напуснала мястото за правене на политика.

Пепи Пепи

А за кого да гласуваме?
ognian  deyanov's picture
ognian deyanov
ognian.dey

БКП е на власт.

БКП е на власт какво друго може да се очаква, освен сервилничене на Кремъл. " Патриотите" открито, а другите се преструват на прозападно ориентирани.

На власт избирателите на Герб.

Същите са бивши избиратели на НДСВ, по-бивши избиратели на ОДС, най-бивши избиратели на СДС. Мантрата им е една - "доло куманизите". Лидерите и идеолозите им - до един бивши номенклатурчици, милиционери, доносници и "куманизи".
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Руските интереси, българските интереси!

През възраждане ХХІ век масовият българин трябва твърдо да осъзнае, че въпреки славянското, езиково и православно родство с руснаците, българските и руските интереси не са едно и също нещо! Нашите интереси са да сме в ЕС и НАТО. На този етап имперска Русия и да иска да ни даде нещо, не може да го стори, защото е недемократична държава, изостанала в своето развитие, изключение само военната сфера, разбойническата, бедна на позитивни идеи, богата на озлобление срещу развития, Западния свят.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Руските интереси, българските интереси!

. Ние не искаме война с Русия, просто искаме да спре да ни пречи да вървим по по-добрия път, по-проспериращия път и това наше желание не трябва да предизвиква дива злоба у руснаците. Русите да спрат да изпращат в България хора като Решетников или като руския патриарх, който безсрамно пред целия свят безпардонно нахока Радев, въпреки че той е осиновен син на Рсия.. С Русия искаме равнопоставени, уважителни отношения, а не Кремъл да ни третира като дойно добиче, да не ни взема от кислорода, който Бог е дал на всяко живо същество! Русия да свикне с мисълта, че сме родствени народи, но всеки има своя история и свои национални интереси. Да не ни пречи да изучаваме истинската си история, да не изпилява българската идентичност. До сега най-големите злини на българите са нанесени от Османската и от Руската империя! Това зловредничене продължава и в днешно време, и това трябва да бъде преустановено секунда по-скоро, последвано от искрено извинение! Извинението за сторени грешки не е себеунижение!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.