Диверсификацията на енергийните ресурси трябва да бъде не само основен приоритет, но и да стане факт, за да получава България природен газ не само от Русия. Това стана ясно от изявление на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която участва в Младежкия икономически форум, организиран от Студентския съвет при Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Петкова, която също е завършила УНСС, нарече вуза "ковачница на кадри" и припомни, че шестима от министрите в кабинета са възпитаници на УНСС.

Петкова посочи, че интерконекторът на България с Гърция е стратегически, защото този проект ще осигури връзка на страната ни с Южния газов коридор. 

"Когато става дума за енергетика, трябва да знаем, че е важно в настоящия момент да става диверсификацията на енергийните ресурси. Тя означава две неща - сигурност по отношение на доставките и конкурентни цени. По отношение на природния газ България е изцяло зависима от Руската федерация. Много важно за България е да разполагаме с необходимата инфраструктура, която да ни даде възможност да получаваме природен газ по различни маршрути и от различни източници. По една или друга причина това досега не се е случило", каза министър Петкова и обясни, че за да се случи, вече се работи по няколко газови връзки.

По думите на Петкова, заложена е цел "в рамките на българското председателство връзката с Гърция да стане факт". Вероятно тя има предвид началото на строителството, тъй като в момента тече обществената поръчка за изработката и доставката на тръбите за междусистемната газова връзка, чийто краен срок е 20 април. Над десет компании са подали оферти, ще бъдат избрани пет от тях, които да подготвят окончателни оферти. Срокът, в който България председателства Съвета на Европейския съюз, изтича в края на юни.

"Този проект датира от много години назад, но до този момент не беше предприето почти нищо по него. Успяхме да направим предпроектно прочуване, да осигурим финансиране. В момента водим разговори с нашите колеги от сръбска страна, така че те да могат да получат съответното финансиране“, каза още тя и обясни, че важен за страната ни е и интеконекторът с Турция.

Друг много важен проект, по който енергийното министерство работи, е интерконекторът със Сърбия. Реализирането на междусистемната връзка с Турция ще даде възможност на България за достъп до терминалите за втечнен газ, които се намират на турска територия, допълни Петкова. Тя припомни, че в края на 2016 г. междусистемната връзка с Румъния е завършена.

Енергийният министър допълни, че се предвижда и изграждането на платформа за търговия с природен газ, което ще даде много сериозен тласък на развитието на пазара за природен газ в целия регион и за неговата либерализация.

Според Петкова реализацията на всички тези проекти, освен за осигуряването на доставките на природен газ, ще даде възможност да се постигнат и конкурентни цени на природния газ.
Голямо предимство за България е, че на територията на страната ни се намират 80 процента от компресорните станции за целия регион, изтъкна министърът на енергетиката. Тези съоръжения дават възможност да се осигури реверсивен поток в двете посоки в доставките на природен газ. 

Енергийният министър заяви още, че трябва да бъде взето решение какво ще бъде бъдещето на проекта за АЕЦ "Белене" и как да бъде използвано оборудването, с което разполагаме, и инвестираното в площадката.

"Това решение трябва да бъде взето с най-голям консенсус, защото е за десетилетия напред. За да бъде взето такова решение, трябва да бъдат анализирани всички варианти и да се прецени кой от тях е най-щадящият за тази ситуация... Не можем да си позволим да реализираме икономически неизгоден проект. Така че предстоят такива важни решения в областта на енергетиката, за които скоро всички ще разберем и ще ги коментираме", каза тя. Според Теменужка Петкова се прави възможното за удължаване живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй".

Министърът на енергетиката съобщи, че за първи път "от много години насам" НЕК ще отчете печалба дейността си, макар и малка. Тя припомни голямата задлъжнялост на НЕК, определена като "финансов колапс", и посочи, че дружеството вече е "в необходимата кондиция". По думите ѝ през 2014 г. НЕК е имала дефицит от 800 млн. лева, което означава невъзможност за функциониране. 

Наред с това Петкова заяви, че "няма икономическа логика държавата да си върне собствеността на електроразпределителните предприятия". Петкова припомни, че българската държава много отдавна е взела решение да напусне електроразпределителните предприятия. Освен това в момента текат арбитражи с електроразпределителните предприятия и страната ни трябва да бъде изключително прецизна и внимателна, когато се вземат подобни решения.

Енергийният министър изтъкна, че държавата има достатъчно лостове, чрез които да контролира дейността на тези електроразпределителни предприятия и на енергийните предприятия като цяло, като тази гаранция е Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Петкова бе категорична, че интересите на българските потребители и бизнес са защитени в максимална степен и ако някое от енергийните или електроразпределителни предприятия не изпълнява своите задължения по лиценз има възможност съответните собственици да бъдат отстранени, като на тяхно място да бъде назначен особен управител.