Газов хъб "Балкан", интерконектори, ТАП, ТАНАП, "Южен поток", "Турски поток", "Набуко", "Северен поток", "Посейдон", Южен газов коридор - тези имена ги чувате често в медиите, особено от устата на висши чиновници. Ако те объркват и дори не знаете какво означават, ето няколко карти за справка.

Първо ето я картата на основната газопреносна инфраструктура на България. С червените линии е обозначен транзитният газопровод, по който идва газ от Русия. Той осигурява пренос на газ за Македония, Гърция и Турция.

Със синьо е обозначена вътрешната мрежа, по която се доставя газът за потребителите в страната. Горе ляво на картата виждате и газохранилището в Чирен, което осигурява запаси от суровината за регулиране на пазара или в случай, че Русия "врътне кранчето", както се е случвало.

На картата със сини прекъснати линии са посочени и интерконекторите - връзки между газовите мрежи на България и съседните държави, по които може да се получава гориво и от тях.

 

БОРИСОВ: ИНТЕРКОНЕКТОРЪТ КЪМ ГЪРЦИЯ НИ Е НАЙ-ВАЖЕН

Интерконекторите са означени с пунктирани линии, защото са в проект. Строежът на интерконектора с Гърция започва през есента на тази година, като се очаква да заработи през 2019 г. Строежът на този с Румъния тръгва догодина, проектът ще е готов през 2019 г.

На тази карта са обозначени още два проекта, за които е ясно, че няма да станат. Единият е газопроводът "Набуко" (зелен пунктир), който трябваше да докара газ от Каспийско море до Европа, а другият - "Южен поток" (кафява прекъсната линия, от Варна), с който Русия искаше да "шунтира" Украйна.

Eто ги тук.

"Набуко"
"Южен поток"

Все пак в момента върви идея да се използва малка част от "Набуко" - т.нар. "Набуко Уест".

ЕС ПЛАЩА ЗА УМАЛЕНА ВЕРСИЯ НА БИВШИЯ ГАЗОВ ПРОЕКТ НАБУКО

След провала на "Южен поток" Русия смяташе да развива алтернативен газопровод, наречен "Турски поток", който използваше подводната част на "Южен поток", но акостираше на турското крайбрежие, заобикаляйки България. 

"Турски поток"

Но след влошаването на отношенията между Русия и Турция след свалянето на руския изтребител на 24 ноември м.г., този проект отиде в небитието.

РУСИЯ СПРЯ ТУРСКИ ПОТОК

Сега в руските медии се говори за възраждането на "Южен/Турски поток" като проект "Посейдон", който се представя като газопровод по дъното на Черно море до Гърция и осигуряващ газ на Италия. Основният проблем е, че Гърция няма излаз на Черно море. За да стигнат до нея тръбите, те трябва да минават през Турция или България. В случая няма повече конкретни данни.

Идваме на проекти с по-голяма вероятност за случване. Това е Южният газов коридор - "политически термин, който се използва, за да се опишат планираните инфраструктурни проекти, целящи да подобрят сигурността и диверсификацията на енергийните доставки на ЕС чрез осигуряване на природен газ от Каспийския регион до Европа".

Южният газов коридор

Той е съставен от три последователно свързани газопровода - Южнокавказкия газопровод (в зелено), който осигурява газ от Азербайджан и Грузия, Транасанадолския газопровод (ТАНАП, в червено) и Трансадриатическия газопровод (ТАП, в синьо). "Зеленият" газопровод действа, строителството на ТАП и ТАНАП е в ход. От проекта зависи и изпълнението на българската интерконекторна мрежа  - този с Гърция е предвиден за се захранва от ТАП.

ТУРЦИЯ ЗАПОЧВА СТРОЕЖА НА ГАЗОПРОВОД ОТ АЗЕРБАЙДЖАН

ОТКРИВАТ СТРОЕЖА НА ТРАНСАДРИАТИЧЕСКИЯ ГАЗОПРОВОД

Стигаме и до газовия хъб "Балкан", който премиерът Бойко Борисов измисли в края на 2014 г. Проектът е за създаване на газоразпределителен център край Варна, който ще се захранва от различни източници на синьо гориво - от Русия, Каспийския басейн, Гърция, както и от местен добив. Центърът ще осигурява горивото както за България, така и за други държави.

 

 

Брюксел дава рамо на проекта за хъба, както стана ясно при скорошното посещение на енергийния еврокомисар Мигел Ариас Канете.

ЕВРОКОМИСАРЯТ КАНЕТЕ: ХЪБЪТ БАЛКАН ЩЕ ГО БЪДЕ

Преди година беше обявено, че необходимите за неговото изграждане инвестиции са около €2,34 млрд., като основната част ще са за изграждане на 844 км нови газопроводи на територията на България.