Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Енергетиката е областта, която ще ни свързва за много години напред, и България потвърждава подкрепата си за изграждането на Южния газов коридор, в чиято реализация Азербайджан има ключова роля."

Това заяви президентът Румен Радев, който е на посещение в азиатската страна по покана на колегата си Илхам Алиев.

"По този начин ще имаме реална диверсификация на източници и маршрути за газ в Южна и Централна Европа“, допълни той.

Двете страни потвърдили взаимния интерес от развитието на транспортните и газовите коридори между Азия и Европа. Там България и Азербайджан имат стратегическо положение.

"Ние трябва да извлечем всички ползи от това", изтъкна Радев.

Алиев говори за значението на подобряването на сътрудничеството между двете страни в областта на енергетиката.

"Южният газов коридор, който ще свързва двете страни, е голям транснационален газов проект и финансовият елемент на този проект е 40 милиарда долара. В него участват седем страни. От находището „Шах Дениз 2“ в Азербайджан ще постъпва газ в България", увери Алиев.

Страната му има интерес да участва със свои компании в газификацията на България.

Радев обяви, че ръководството на Азербайджан има намерение да открие директна самолетна линия между Баку и София от 1 януари 2018 г., когато България ще поеме председателството на Съвета на ЕС. Страната ни потвърждава своята подкрепа към задкавказката република за новото Всеобхватно споразумение с Европейския съюз.

Алиев се надява България да вземе активно участие в започващата в близко бъдеще експлоатация на железопътната линия Баку-Тбилиси–Карс.

Радев благодари на президента Алиев за финансовата помощ, която Фондацията за културно и историческо наследство „Гейдар Алиев“ оказа за социализация, реставрация и консервация на крепостта „Трапезица“ във Велико Търново. Гейдар Алиев е баща на Илхам Алиев и първи президент на независим Азербайджан.

Според госта е важно София и Баку да си сътрудничат и в сферата на селското стопанство и образованието.

„По отношение на сигурността отправих покана към Република Азербайджан за участие в обучителните програми на българските висши училища и в частност на Военна академия „Г. С. Раковски“, каза Румен Радев.

Коментари

Горкият "хъб" на управленския гений Борисов...

Нищо не остана от него.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.