Българският премиер Бойко Борисов се обадил на колегата си от Чехия Андрей Бабиш по телефона, за да му каже, че е загрижен за сделката с ЧЕЗ. По-рано в интервю пред чешкото издание "Лидове новини" Бабиш обяви, че е шокиран от продажбата.

"Борисов изрази загриженост от намеренията на дружеството, в което чешката държава притежава 63%, да продаде активите си на компания, която не се е доказала на пазара. Борисов посочи, че ЧЕЗ България е част от системата за национална сигурност на страната и сделката, извършена без необходимата прозрачност, предизвиква основателна тревога", съобщават от правителствения пресцентър.

Информацията за разговора първо дойде от изявление на заместник-председателя на ГЕРБ и лидер на парламентарната група на партията Цветан Цветанов след среща на ръководителите на партиите в управляващата коалиция

Българският министър-председател поискал на компетентните български органи да бъде предоставена информацията, с която чешкото правителство разполага, по сделката за продажбата на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България.

Бабиш посочил, че е информиран от Надзорния съвет на дружеството, че продажбата е напълно законосъобразна и не представлява риск за никоя от страните. Извършени са проверки на купувача и по отношение на способността му да управлява електроенергийното дружество в България, и по отношение на произхода на средствата за заплащане на активите, които са показали, че не съществуват проблеми за осъществяване на сделката.

[[nid:64778]]

Той изразил готовност да предостави на българските власти материалите с резултатите от проверките.

Борисов му съобщил, че вече е възложил на ДАНС и на НАП проверки на купувача и на обстоятелствата около сделката и е поискал съдействието на КФН и КЕВР по случая.

От НАП вече обявиха, че правят проверка на купувача на ЧЕЗ "Инерком България", без да дадат подробности за нея. От КЕВР днес уточниха, че не могат да проверят сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ в България. Регулаторът можел да се произнесе само и единствено по лицензията на дружеството.