Премиерът Бойко Борисов да публикува протоколите от срещите си с чешкия си колега Андрей Бабиш, а самата сделка да бъде предотвратена.

За това призова лидерът на "Да, България" Христо Иванов чрез профила си във фейсбук:

"Тази сделка трябва да бъде предотвратена!

Независимо от всякакви проверки и бъдещи скандали, които ще изскачат от около Гинкието. Българската държава трябва да убеди чешкото правителство да рестартира процедурата. И не с аргументи за законосъобразност или след доказване на някакви разкрити нередности, а защото това е от основен наш интерес. Досега тези активи са продавани като залежали кнедли на съмнителни туристи от Източна Европа. Имаме всяко легитимно основание да искаме нашите стратегически енергийни интереси да бъдат отчитани от чешката страна и ако това не се е случило до този етап, да искаме рестарт. Трябва да използваме целия си дипломатически ресурс и в двустранен план, като страни със стари приятелски отношения, и на европейско ниво, включително като държава - председател на ЕС.

Това чудо трябва да бъде спряно и това е най-важното в момента.

Второто най-важно е Борисов да публикува пълния протокол от разговорите си с Бабиш и да обясни защо е допуснал да се стигне до подобна сделка. Защо едва сега се правят проверки? Защо досега не е установено ниво на диалог с чешката страна, което да позволи намирането на стратегически инвеститор и отчитане на нашата енергийна стратегия. Най-добре като мотиви към оставката си."

Както Клуб Z писа, на 22 януари т.г. на неофициална визита в София долетя министър-председателят Андрей Бабиш, вторият най-богат човек в Чехия със състояние от  €2.9 млрд., на когото преди дни бяха свалили имунитета заради разследване за измами с еврофондове. Сделката за активите на ЧЕЗ вероятно е била сред темите, въпреки че и двамата отрекоха.

"...Борисов също заяви, че няма неуредени проблеми между страните... Български журналист зададе на Борисов въпрос, който интересува много българите - изтеглянето на ЧЕЗ от България. "Това не е проблем", каза Борисов, видимо раздразнен. Бабиш заяви на тръгване от Прага в понеделник, че няма да преговаря за ЧЕЗ в София", отбелязва вестник Lidove Noviny, собственост на Бабиш, след срещата.

Новините за хода на сделката с ЧЕЗ, както и за визитата на Бабиш в София, се появяваха най-напред във вестник Lidove Noviny. А сделката беше забързана именно след визитата на Бабиш, когато надзорът на ЧЕЗ обяви за победител "Инерком".