Премиерът на Чехия в оставка Андрей Бабиш заявява в интервю за "Лидове новини", че не харесва развитието на събитията покрай продажбата на ЧЕЗ-България на фирмата "Инерком" на Гинка Върбакова. Според политика "съмненията около милиардната сделка (в крони продажбата е на стойност около 8,5 млрд, които са еквивалент на около 320 млн. евро - б.р.) трябва да бъдат разсеяни от ръководството на чешкия енергиен гигант ЧЕЗ.

[[nid:64778]]

Интервюто с премиера е поместено на страниците на "Лидове новини" под материал, в който се твърди, че "Инерком" ще финансира сделката за ЧЕЗ-България с пари от две български банки - Уникредит Булбанк и Първа инвестиционна банка, а Българската банка за развитие според документите на фирмата купувач може да рефинансира кредит на ЧЕЗ-България към Европейската банка за възстановяване и развитие.

На въпрос на "Лидове новини" за финализирането на сделката между ЧЕЗ-България и "Инерком" на Гинка Върбакова Бабиш отговаря, че от самото начало е критикувал мениджмънта на ЧЕЗ (става дума за чешката компания, а не българския й клон) за действията им на Балканите. По думите му предприетите сделки са били "непечеливши, непрозрачни и странни".

Специално за сделката в България Бабиш разказва, че изпълнителният директор на ЧЕЗ Даниел Бенеш го е уверявал, че от самото начало тя е прозрачна, българският купувач е познат и ясен и управителното тяло на ЧЕЗ следи събитията отблизо. 

Журналистът, който взема интервюто, припомня, че купувачът в сделката - "Инерком" - в България е абсолютна изненада и дори новината е довела до оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Попитан дали е изненадан, Бабиш отвръща:

"Аз съм шокиран от случващото се. В допълнение премиерът Бойко Борисов заяви, че цялата история се разследва от различни институции. Не разбирам актуалната ситуация. ЧЕЗ трябва да обясни какво се случва. Развитието на събитията хвърля негативна светлина върху сделката." 

Бабиш заявява, че не знае как да оцени ситуацията, в която мениджмънтът на ЧЕЗ твърди, че всичко по сделката е наред, но според наличната информация и публикации в медиите изборът на купувач в България изглежда странен, а той е довел и до оставки в България.

Чешкият премиер в оставка казва още, че не е обсъждал с премиера Бойко Борисов ситуацията до момента. Двамата са се видели на неформалната сбирка на Европейския съвет в Брюксел през миналата седмица, но срещата не е била на 4 очи и не е останало време за разговор. Отговорът на Бабиш на въпроса дали планира да дискутира темата с Борисов е следният:

"Не мога да се намеся много, защото ЧЕЗ не е 100% държавна собственост. ЧЕЗ е държава в държавата." Бабиш дава пример и как се е опитал да спре продажба от ЧЕЗ на апартаменти в Писнице, Прага, но компанията изобщо не се е съобразила и е направила, каквото си е била решила. 

Попитан за т.нар. грузинска връзка в сделката в България, за която ден по-рано съобщи "Лидове новини", Бабиш отново отговаря, че това е негативна информация и реакцията на политиците в България го притеснява, както и оставката на министъра на енергетиката.

По повод това, че Българската банка за развитие твърди, че няма нищо общо с продажбата на ЧЕЗ-България и купувача "Инерком", но според информация на "Лидове новини" "Инерком" е заявила, че банката имала интерес към рефинансиране на заем на ЧЕЗ към ЕБВР, Бабиш казва:

 

"Ако някой е предоставил подвеждаща информация на управителните органи на ЧЕЗ, това би било голям проблем. Много неприятно съм изненадан. Действията на ЧЕЗ в България не бяха печеливши. Нека видим как ще се развие ситуацията. Трудно мога да говоря за ЧЕЗ, компанията не е изцяло държавна собственост."

Борисов бил загрижен за сделката

Според съобщение от „Дондуков” 1, Борисов е поискал от Бабиш информацията, с която чешкото правителство разполага по сделката за бизнеса на ЧЕЗ у нас. Тя ще бъде предоставена на компетентните органи.

„Борисов изрази загриженост от намеренията на дружеството, в което чешката държава притежава 63%, да продаде активите си на компания, която не се е доказала на пазара. Борисов посочи, че ЧЕЗ България е част от системата за национална сигурност на страната и сделката, извършена без необходимата прозрачност, предизвиква основателна тревога”, пишат от правителствената пресслужба