Гинка Върбакова, собственичка на фирмата "Инерком", която бе избрана от ЧЕЗ за купувач на бизнеса им в България, заяви, че е обидена, защото в публичното пространство за нея се говори на малко име, което е станало и нарицателно.

"Най-обидното беше говоренето на малко име, ставането на името ми като нарицателно, без някой да пожелае да се запознаем, да разговаря с мен, да види компаниите ми. Процедурата тече повече от година. Никой до този момент не ни потърси и не попита какви сме. Ако някой е имал притеснения, можеше да дойде. Намираме се в законова държава, пазарна икономика. Не могат да бъдат ограничени по този начин правата на инвеститорите. Ако се връщаме към национализация, това са едни далечни и тъмни времена", заяви Върбакова пред Нова тв.

И допълни:

"Зад тази сделка стоят моите компании, които не са офшорни компании и по никакъв начин нямат скрит собственик. Аз съм крайният собственик. Това се вижда от Търговския регистър."

Интервюто бе дадено в офиса на бизнес дамата, която заяви, че тя и семейството й са милионери и не е "Гинка от Требич". Думата "офшорни" я позатрудни и я произнесе като "ошфорни", но грешката може да е и заради сценична треска.

"Не мога да кажа защо са избрали нас, мога да кажа, че това беше дълга и сложна процедура, в която се изискваха много финансови и юридически документи", заяви Върбакова на въпрос как така именно нейната оферта печели доверието на чешката компания с мажоритарно държавно участие. 

Попитана откъде са парите за сделката - около 320 млн. евро, Върбакова повтори твърдението си от писменото "интервю" без автор, което бе разпространено от държавната БТА преди дни - банков кредит от международна финансова институция, която обаче не може да разкрие на този етап.

На въпрос как ще бъде обезпечен този кредит - защото макар и активите на компаниите й да се оценяват на общо около 100 млн. лв. - това не е достатъчно, Върбакова заяви:

"Обичайна практика при такъв вид инвестиционно финансиране е да бъдат заложени акциите на дружеството, което ще придобие активи."

Върбакова потвърди, че познава министърката на енергетиката в оставка Теменужка Петкова от 20 години - запознали се случайно и се родило приятелство.

Нито правителството, нито който и да е министър от него имали нещо общо с преговорите за покупката на ЧЕЗ, които се водели изцяло в Прага и без посредници, при това по правилата на чешкото законодателство, стана ясно още от думите й. 

Фирмата "Инерком" била  създадена специално за сделката, но зад нея стоят компаниите на Върбакова. Тя обясни, че именно затова компанията имала капитал от 50 хил. лв.

"По българското законодателство тази фирма можеше да е с 2 лева", каза още Върбакова.

Тя заяви, че има подписан договор за конфиденциалност както с банката, която финансира сделката, така и с продавача. Върбакова декларира, че ще продължи да разчита на досегашния екип, "на всички 3600 служители, които са страхотни експерти".

"Имаме самочувствието, че имаме достатъчен опит зад гърба си", каза пък Милена Стоева, шеф на съвета на директорите на "Инерком", която също се включи в интервюто.

За себе си Върбакова разказа, че е от Пазарджик, но от 20 години живее в София. В енергийния бизнес била от 10 години.

"Не познавам други политици, не бях известна в политическите среди. Работя в сферата на бизнеса. Не искам да ставам публична личност, да бъда използвана за политически цели. Това беше една дълга и сложна процедура. Искаха се много финансови и юридически документи, които да гарантират кои сме ние. Всички разговори са се водили в Прага", каза Върбакова.

Тя каза, че е учудена от медийната истерия.

"Нищо не можем да коментираме нито за име, нито за условия на финансиране. Имаме сериозни рестрикиции по отношение на публичното говорене. Не можем да коментираме нищо по отношение на цената", каза Върбакова.

Но изтъкна, че компанията е стабилна и данъците й са платени.