Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Чешкият енергиен концерн ЧЕЗ (CEZ) продава активите си в България, съобщава Ройтерс. Според чешки медии купувачът е българска компания "Инерком груп".

ЧЕЗ продава и електроразпределителната си мрежа, и соларните си паркове у нас. Цена не е обявена, но неофициално става дума за 320 млн. евро. Стратегическият комитет на надзорния съвет на компанията е одобрил сделката, съобщи директорът му Вацлав Пачес.

„Инерком груп“ е семейна компания, собственост на „Инерком инвестмънтс“, която е еднолична собственост на Гинка Върбакова. И двете фирми са регистрирани на „Околовръстен път“ № 3 в София, близо до Требич.

По данни на „Капитал“ фирмата притежава три фотоволтаични парка у нас - в Априлци, в панагюрското село Елшица и "Хаджийски ливади" около Пазарджик. 

В съвета на директорите на "Инерком груп" са Гинка Върбакова, Малина Върбакова и Петрана Пайтакова. По-рано за кратко в ръководството на дружеството са били двама чешки граждани - Павлина Филипи и Магдалена Мрачкова. Те са били представители на партньора, придобил 50% дял в компанията през юни - фонд, контролиран от словашкия металургичен магнат Зденек Земек, чийто основен бизнес е в Чехия.

Върбакова е член на управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация.

През октомври миналата година чешкият енергиен концерн продаде ТЕЦ-Варна на фирмата „Сигда“, собственост на децата на Данаил Папазов, който бе министър на транспорта от 2013 до 2014 г. в правителството на Пламен Орешарски. Самият той е е вписан като управител.

В началото на 2017 г. ЧЕЗ обяви, че планира да се освободи от бизнесите си в България. Компанията притежава електроснабдяването на близо една трета от територията на страната, включително и в София.

Структурата на "ЧЕЗ Груп" в България включва електроразпределителното дружество „ЧЕЗ Разпределение България” АД, компанията за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец „ЧЕЗ Електро България” АД и лицензирания търговец на електроенергия „ЧЕЗ Трейд България” ЕАД.

Това е втората мащабна сделка в България с чешко участие през тази седмица. В понеделник стана ясно, че инвестиционна компания PPF group на най-богатия чех Петр Келнер купува 100% от „Нова Броудкастинг груп“ за 185 милиона евро. Келнер е и основен кандидат за бизнеса на норвежката група „Теленор“ в България.

Коментари

Мирише!

Да видим какво ще излезе накрая?

Не мога да разбера

Все пак никой ли не пита за произхода на тези 320 милиона? Защото кредит на фирма с 1000 лв балансова печалба може да отпусне само КТБ, не ли?
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Да им е честито на политиците, които нямат ама никакъв общ бизнес.... Ако и лъвчетата за любимия си Пазарджик бяха спастрили.. Цена нямаше да имат.. Ма кой им е виновен, че в Дипломатическия клуб не им построиха клетката..
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

Следващата седмица

очаквайте - чешкия нов собственик на НОВА ТВ я продаде на Гинка от Пазарджик..
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Цялата истина е в банката

Цялата истина е в банката дала кредита за купуването на ЧЕЗ! Сделката значи, че тя има доверие на Инерком и собствениците й! Или обратното - няма доверие и се надява да вземе ЧЕЗ след време. Толкоз.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.